Ανοίγει σήμερα, Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πανδημία.
Τα χάπια θα δίνονται με τα ίδια κριτήρια με τα μονοκλωνικά και στις ίδιες ομάδες ασθενών. Η κ. Γκάγκα σημείωσε το γεγονός ότι τα αντιικά χάπια έχουν θετική γνωμοδότηση όχι όμως άδεια, γι΄ αυτό ο ασθενής θα υπογράφει για να τα λάβει.
Ο γιατρός θα πρέπει να τα συνταγογραφεί και η έγκριση θα δίνεται από την επιτροπή που εξέταζε και τις αιτήσεις χορήγησης των μονοκλωνικών. Τα αντιικά χάπια θα δίνονται είτε από τα νοσοκομεία για νοσηλευόμενους, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για εξωτερικούς ασθενείς.
Οι γιατροί που θα κάνουν τη συνταγογράφηση θα καταχωρούν την 7η μέρα της χορήγησης και την 28η μέρα την πορεία της νόσου.
Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων έχει κλείσει και οι 2.000 δόσεις έχουν δοθεί σε ασθενείς.
Στ. Λουκίδης: Με τα χάπια δε θα έχουμε απώλεια χρόνου
Στη νέα φάση στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην οποία εισέρχεται η χώρα μας από σήμερα αναφέρθηκε σε πρωιμές του δηλώσεις ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης. Όπως είπε, τα αντιικά χάπια για τον κορωνοϊό θα χορηγούνται στις ίδιες κατηγορίες ανθρώπων που χορηγούνται τα μονοκλωνικά, με εξαίρεση τις γυναίκες που είναι σε κύηση. Πρόσθεσε ακόμα ότι για τα χάπια ότι η ποσότητα είναι κοντά στις 10.000.
«Αν σκεφθεί κανένας αναλογικά πόσοι άνθρωποι μολύνονται, και πόσοι από αυτούς έχουν το ρίσκο της σοβαρής νόσησης, νομίζω ότι μπαίνουμε σε μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία θα αλλάξει λίγο τα δεδομένα της φιλοσοφίας της αντιμετώπισης», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Όπως εξήγησε, είναι πολύ σημαντικό ότι με τα χάπια, δε θα έχουμε απώλεια χρόνου. «Γιατί με τα μονοκλωνικά έπρεπε να γίνει έγχυση σε ενδονοσοκομειακό περιβάλλον. Γίνεται στην αρχή της νόσου (η χορήγηση), μέσα στις πρώτες πέντε μέρες στο σπίτι», σημείωσε.
Συνεχίζοντας, είπε, ότι τα χάπια θα συνταγογραφούνται μέσω μικρής επιτροπής που θα κοιτάει κάθε περίπτωση κάθε μέρα και θα την εγκρίνει. «Ο γιατρός θα κάνει την αίτηση όπως έγινε με τα μονοκλωνικά», διευκρίνισε.
«Μπαίνουμε σε μια περίοδο, που εγκαινιάσαμε περίπου στις 20 Δεκεμβρίου, που προσπαθούμε να προλάβουμε τις σοβαρές μολύνσεις. To πρώτο κομμάτι που κάναμε ήταν τα μονοκλωνικά, στα οποία μπορέσαμε και διαθέσαμε τουλάχιστον μέχρι το peak της Όμικρον αυτά που είχαμε, τα δύο χιλιάδες», τόνισε.
Τέλος, αναφερόμενος στο μέλλον του κορωνοϊού, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να πούμε ότι τελειώνουμε με την πανδημία. Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός εισαγωγών, όχι όμως ανάλογος των περιστατικών. «Είχαμε 4.000 και 5.000 (περιστατικά) την ημέρα και 600 εισαγωγές, τώρα έχουμε 20.000 με 25.000 και πάλι 600 εξαγωγές», εξήγησε.