Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας στο Κόμπλεντζ καταδίκασε έναν πρώην συνταγματάρχη της υπηρεσίας πληροφοριών της Συρίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σε μια «ιστορική» ετυμηγορία που σηματοδοτεί το τέλος της πρώτης δίκης κατά κρατικού αξιωματούχου για βασανιστήρια από το συριακό κράτος στον εμφύλιο πόλεμο που διήρκησε μια δεκαετία.
Η δίκη θεωρείται ως μια υπόθεση ορόσημο, καθώς πιθανότατα θα αποτελέσει προηγούμενο για παρόμοιες υποθέσεις που θα διεξαχθούν σε χώρες όπως η Γερμανία που έχουν υιοθετήσει την αρχή της οικουμενικής δικαιοδοσίας.
Η οικουμενική δικαιοδοσία επιτρέπει σε μια χώρα ή οργανισμό να δικάσει ένα άτομο που κατηγορείται για εγκλήματα κατά του διεθνούς δικαίου, ανεξάρτητα από το πού διαπράχθηκε αυτό το έγκλημα.
Ο 58χρονος Ανουάρ Ρασλάν, κρίθηκε ένοχος για την επίβλεψη της δολοφονίας 27 ατόμων στο κέντρο κράτησης Al-Khatib στη Δαμασκό, το 2011 και το 2012, και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Ο Ρασλάν ήταν επικεφαλής του κέντρου κράτησης γνωστού και ως Branch 251 έως ότου αυτομόλησε από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ το 2012. Το κέντρο ήταν διαβόητο μεταξύ των ακτιβιστών της αντιπολίτευσης ως τόπος βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας εναντίον κρατουμένων.
Οι δικαστές στο Κόμπλεντς έκριναν τον Ρασλάν ένοχο ως συνυπαίτιο βασανιστηρίων και 27 δολοφονιών και περιπτώσεων σεξουαλικής βίας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECCHR), το οποίο εκπροσώπησε ορισμένους από τους ενάγοντες στη δίκη.
Ο Ρασλάν, ο οποίος αρνείται ότι εμπλέκεται σε βασανιστήρια, αναζήτησε καταφύγιο στη Γερμανία αφού εγκατέλειψε το συριακό καθεστώς το 2012.
«Για πρώτη φορά, ένα υψηλόβαθμο μέλος του συριακού καθεστώτος καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο δικηγόρος του ECCHR , Πάτρικ Κρόκερ. «Η ετυμηγορία σήμερα είναι μόνο ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων στη Συρία, αλλά αυτό το πρώτο βήμα είναι συχνά το πιο δύσκολο. Ο στόχος παραμένει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη ανώτεροι συνεργάτες του Άσαντ, όπως ο πρώην αρχηγός πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας, Τζαμίλ Χασάν, για τα εγκλήματά τους».
naftemporiki.gr