Θραύσμα από τη ζωφόρο του Παρθενώνα επιστρέφει, από την Ιταλία, στο Μουσείο Ακρόπολης

Κυριακή, 09 Ιανουαρίου 2022 16:49
UPD:16:49

Αύριο, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, στη μία το μεσημέρι, πραγματοποιείται η εκδήλωση για την απόδοση και τοποθέτηση του παρθενώνειου θραύσματος Fagan, στο Μουσείο της Ακρόπολης

A- A A+

Το περίφημο «θραύσμα Fagan», από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο, θα αποκαλυφθεί αύριο, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, στη μία το μεσημέρι,  στο νέο του «σπίτι» στο Μουσείο της Ακρόπολης, παίρνοντας τη θέση του σε μια αναπαράσταση πλήρους μεγέθους της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα.

Με αφορμή την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα και στο Μουσείο της Ακρόπολης το «θραύσμα Fagan» από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο, η οποία ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Πρωθυπουργός τονίζει στην «Telegraph» ότι η συμφωνία με το Μουσείο της Ιταλίας θα μπορούσε να αποτελέσει έναν οδικό χάρτη για τη συμφωνία με τη Βρετανία, και έκανε λόγο για τη «δυναμική που οικοδομείται», βήμα-βήμα, για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η επίσκεψή του στην Downing Street και η δημοσιότητα που έλαβε το ζήτημα, βοήθησε να δημιουργηθεί «ένα μεγάλο κύμα διεθνούς υποστήριξης» για αυτό το σκοπό, με δεδομένο ότι και η κοινή γνώμη στη Βρετανία υποστηρίζει το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών (Σύμφωνα και με την τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε, μετά την επίσκεψη του Νοεμβρίου).

«Πρόκειται για ένα σημαντικό θραύσμα, ένα τμήμα της ζωφόρου στο οποίο απεικονίζονται οι  θεοί και το οποίο βρισκόταν στη Σικελία για περίπου δύο αιώνες», σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπογραμμίζει ότι η επιστροφή του θραύσματος από την Ιταλία αποτελεί «σημαντικό βήμα» και τονίζει «δεν επιστρέφεται ως δάνειο αλλά ως κατάθεση για οκτώ χρόνια με την προοπτική να παραμείνει στη χώρα επ’ αόριστον».

H Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι «Το ίδιο το θραύσμα Fagan είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Προέρχεται από την Ανατολική ζωφόρο, στην οποία αναπαρίστανται οι Θεοί του Ολύμπου. Το θραύσμα επιστρέφει από το Μουσείο Antonino Salinas στην Αθήνα ως κατάθεση, προκειμένου να εκτεθεί για 8 χρόνια στο Μουσείο της Ακρόπολης. Το σημαντικότερο είναι ότι η Κυβέρνηση της Σικελίας ζητά από την Ιταλική Δημοκρατία να τροποποιήσει τον «Κώδικα περί της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», προκειμένου το θραύσμα να μείνει για πάντα, επανενωμένο με τη ζωφόρο του Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η συνεργασία ανάμεσα στην Σικελική Κυβέρνηση και το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιβεβαιώνει πόσο σημαντική είναι η κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης. Η κυβέρνηση της Σικελίας υποδεικνύει το τι μπορεί να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε τα Γλυπτά, από το Βρετανικό Μουσείο να βρουν τη θέση τους στο αττικό φως.

Ήδη η βρετανική και η παγκόσμια κοινή γνώμη έχουν εκφραστεί θετικά υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα και της επιστροφής τους στην Αθήνα».

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς