Κορωνοϊός: Προς νέα εκτίναξη κρουσμάτων σήμερα

«Καλπάζει» η Όμικρον - Περίπου 20.000 κρούσματα είχαν καταγραφεί μέχρι το πρωί
Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2021 12:24
UPD:14:21
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Σε τροχιά για νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων βρίσκεται σήμερα η χώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει της πρωινής ενημέρωσης από τον ΕΟΔΥ, είχαν καταγραφεί ήδη 20.000 κρούσματα. Με τα δεδομένα αυτά, εκφράζονται φόβοι ότι ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων έως το τέλος της μέρας θα ξεπεράσει τις 25.000, υπερβαίνοντας το χθεσινό ρεκόρ, ενώ δεν αποκλείεται να προσεγγίσει τις 30.000, με το 70% να αφορά τη μετάλλαξη Όμικρον.

Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος εκτόξευσε χθες τα κρούσματα, καθώς η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 21.657 (περισσότερα από ποτέ) σε 556.060 τεστ, με τη θετικότητα να διαμορφώνεται στο 3,89% (προχθές 9.284 σε 95.147 τεστ). Το σύνολο των κρουσμάτων ανήλθε στο 1.105.885. 

Ν. Τζανάκης: Περιμένουμε πάνω από 30.000 κρούσματα

Σε δηλώσεις του το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης σημείωσε ότι υπήρξε αιφνιδιασμός καθώς η «έκρηξη» στα κρούσματα ήρθε νωρίτερα και πρόσθεσε πως δεν θα ήταν έκπληξη από την Δευτέρα να δούμε υψηλούς πενταψήφιους αριθμούς, εκτιμώντας ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και τις 30.000. «Βεβαίως αιφνιδιαστήκαμε, είχαμε πει για 18.000 κρούσματα γύρω στα Φώτα, αλλά ήρθαν μία εβδομάδα νωρίτερα. Τότε αυτή η πρόβλεψη είχε αιφνιδιάσει, αλλά αποδείχτηκε συντηρητική», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, δεν αποκλείεται να έχουμε παρόμοιες τιμές και τις επόμενες ημέρες. «Σε αυτή την πανδημία ένας μέρος των κρουσμάτων συνεχίζουν να είναι Δέλτα, τα υπόλοιπα είναι Όμικρον και θα δούμε τι διασωληνώσεις και νοσηλείες θα δώσουν», εξήγησε. «Φιλτράροντας» τα χθεσινά κρούσματα, σημείωσε πως από τα 21.657 κρούσματα τουλάχιστον τα 5.000 με 6.000 σχετίζονται με τη μετάλλαξη Δέλτα και πλέον με την επικράτηση της Όμικρον όλα μοιάζουν σαν να έχουμε παράλληλα δύο πανδημίες.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ, όπως είπε, ανησυχία προκαλεί και η άνοδος του δείκτη θετικότητας.

Θεσσαλονίκη: Δεκατετραπλάσιο σε 8 ημέρες το φορτίο της Όμικρον στα λύματα

Ραγδαία αύξηση της διασποράς του SARS-CoV-2 στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης δείχνουν στο μεταξύοι αναλύσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στα αστικά απόβλητα της πόλης, σε ό,τι αφορά τον ρυθμό πολλαπλασιασμού του ιικού φορτίου του στελέχους Όμικρον. Συνολικά, μέσα σε 8 ημέρες το φορτίο του άκρως μεταδοτικού στελέχους του ιού δεκατετραπλασιάστηκε και αυτή τη στιγμή φαίνεται πως διπλασιάζεται ανά δύο μέρες, στοιχείο που υποδηλώνει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στην πόλη. Ήδη, από την ημερομηνία που εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον στα λύματα, το συνολικό ιικό φορτίο τους έχει αυξηθεί κατά 57%.

Όπως διαπιστώθηκε, το τέταρτο κύμα της πανδημίας κορυφώθηκε στις 25 Νοεμβρίου και την αργή αποκλιμάκωση τις τρεις εβδομάδες που ακολούθησαν διαδέχθηκε - με το ιικό φορτίο ακόμη σε βαθύ «κόκκινο» - μία απότομη αύξηση, η οποία σηματοδοτεί και την αρχή του πέμπτου κύματος της πανδημίας. Η αναστροφή της πορείας αποκλιμάκωσης συνέπεσε χρονικά με την εμφάνιση στα λύματα του στελέχους Όμικρον, στις 19 Δεκεμβρίου, και από την ημέρα εκείνη η γραμμή της ανόδου του συνολικού ιικού φορτίου είναι παρόμοια με την αντίστοιχη γραμμή ανόδου του Όμικρον.

«Οι πρόσφατες μετρήσεις οχτώ ημερών, που κάνουμε ειδικά για το στέλεχος Όμικρον, καταδεικνύουν ότι η καθαρή αύξησή του στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλη και το ιικό φορτίο του διπλασιάζεται ανά δύο ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ατόμων που μολύνονται στην κοινότητα αυξάνεται εκθετικά, με ραγδαίο ρυθμό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Σε ό,τι αφορά την αποτύπωση αυτής της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης στα κρούσματα, ο πρύτανης του ΑΠΘ επισήμανε πως «εκτιμούμε ότι κατά το διάστημα αυτό ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται από το σύστημα επιτήρησης, καθώς οι μολύνσεις αφορούν στην πλειονότητα νέους ανθρώπους, οι οποίοι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή