Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε την Πέμπτη το αντιιικό χάπι της Merck για τον COVID-19 για ορισμένους ενήλικες ασθενείς υψηλού κινδύνου, μια ημέρα αφότου έδωσε το πράσινο φως σε παρόμοια θεραπεία από την Pfizer για ασθενείς υψηλού κινδύνου ηλικίας άνω των 12 ετών.
Το φάρμακο της Merck, η μολνουπιραβίρη, που αναπτύχθηκε με τη Ridgeback Biotherapeutics, αποδείχθηκε ότι μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους κατά περίπου 30% σε μια κλινική δοκιμή ατόμων υψηλού κινδύνου στην αρχή της πορείας της νόσου.
Ο οργανισμός ενέκρινε το από του στόματος φάρμακο για τη θεραπεία του ήπιου έως μέτριου βαθμού νόσησης από COVID-19 σε ενήλικες που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσου και για τους οποίους οι εναλλακτικές θεραπείες COVID-19 δεν είναι προσβάσιμες ή κλινικά κατάλληλες. Η απόφαση ακολουθεί μια μικρή ψηφοφορία υπέρ της έγκρισης από μια ομάδα συμβούλων του FDA στις 30 Νοεμβρίου.
Τόσο τα χάπια Merck όσο και η Pfizer θα μπορούσαν να είναι πολλά υποσχόμενα εργαλεία για όσους είναι άρρωστοι με COVID-19, ειδικά εν όψει της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής Όμικρον, η οποία κυριαρχεί πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το φάρμακο δεν εγκρίνεται για χρήση σε ασθενείς κάτω των 18 ετών, επειδή το molnupiravir μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των οστών και του χόνδρου, δήλωσε ο FDA. Το φάρμακο της Pfizer εγκρίθηκε την Τετάρτη για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.
Το αντιιικό σχήμα της Pfizer, Paxlovid, ήταν σχεδόν 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλειών και θανάτων σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, σύμφωνα με δεδομένα δοκιμών.
Η χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του φαρμάκου της Merck σε σύγκριση με τη θεραπεία της Pfizer θα μπορούσε να βλάψει τις μελλοντικές πωλήσεις.
Το συμβόλαιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ για 10 εκατομμύρια σειρές φαρμάκου Pfizer με τιμή 530 δολάρια ανά τεμάχιο συγκρίνεται με τη συμφωνία με τη Merck για έως και 5 εκατομμύρια σειρές μολνουπιραβίρης με τιμή 700 δολάρια ανά τεμάχιο.
Πάντως η Γαλλία ακύρωσε την παραγγελία της για το αντιιικό χάπι της Merck. Με αυτή την απόφαση γίνεται η πρώτη χώρα που το εκφράζει εμπράκτως και δημόσια τις ανησυχίες της για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου κατά του κορωνοϊού.
Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV ότι η Γαλλία ακύρωσε την παραγγελία «επειδή οι τελευταίες μελέτες δεν ήταν καλές. . . Δεν μας κόστισε τίποτα».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters