Από την έντυπη έκδοση
Στην Κατερίνα Κοκκαλιάρη
[email protected]
Στις εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναφέρεται ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, χτυπώντας «καμπανάκι» πως το 2022 θα είναι δύσκολο. Στη συνέντευξή του στη «Ν» σημειώνει πως «η ερντογανική Τουρκία θα επιμείνει στην πολιτική απαράδεκτων διεκδικήσεων και πίεσης προς την Ελλάδα, υποδαυλίζοντας την ένταση» και επισημαίνει πως η Ελλάδα θα είναι και πάλι σε κατάσταση ψύχραιμης εθνικής εγρήγορσης και διπλωματικής και επιχειρησιακής ετοιμότητας. Όσον αφορά το κρίσιμο θέμα της οικονομίας, ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει πως δέσμευση της κυβέρνησης είναι να σταθεί δίπλα στα ελληνικά νοικοκυριά. Στο υγειονομικό μέτωπο υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση έχει βγάλει από την εξίσωση της διαχείρισης της πανδημικής κρίσης τον παράγοντα «πολιτικό κόστος» και κάνει εκ νέου αναφορά στην ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών.
Στη συνέντευξή του στη «Ν» ο κ. Κουμουτσάκος υπογραμμίζει πως η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που θα καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ αναφέρεται και στα τεκταινόμενα στο Κίνημα Αλλαγής. Ειδικότερα, τονίζει πως η χώρα χρειάζεται ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, και με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής παραφράζει τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, λέγοντας… «κι αν τους αντέξει το σκοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα».
H τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Πιστεύετε ότι αυτό θα φέρει «εξαγωγή» κρίσης και αύξηση της έντασης στην περιοχή;
«Η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω οικονομικής κρίσης με απροσδιόριστη ημερομηνία λήξης. Οι κοινωνικές και πολιτικές συνέπειές της γίνονται κάθε μέρα όλο και πιο αρνητικές. Σκληρές για τους Τούρκους πολίτες και επικίνδυνες για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε τέτοιες δυσχερείς συνθήκες, εν όψει μάλιστα εκλογών το 2023, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει την πολυτέλεια των πολλαπλών ανοικτών μετώπων, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Είναι ορατή η προσπάθειά του να βελτιώσει τις δύσκολες σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτό, όμως, δεν ισχύει και για τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τα δύο αυτά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, μαζί με το Κουρδικό, λόγω της ιδιαίτερης φόρτισης που τα περιβάλλει, αποτελούσαν ανέκαθεν πεδία που η σκλήρυνση και η αντιπαράθεση “έδιναν πολιτικούς πόντους” στις τουρκικές ηγεσίες. Η ερντογανική Τουρκία θα επιμείνει στην πολιτική απαράδεκτων διεκδικήσεων και πίεσης προς την Ελλάδα, υποδαυλίζοντας την ένταση».
Με αυτά τα δεδομένα, πώς βλέπετε να διαμορφώνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις το 2022;
«Στο πλαίσιο που σας περιέγραψα, το 2022 θα είναι δύσκολο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η επέτειος μνήμης των εκατό ετών από την καταστροφή της Σμύρνης, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά εκατομμυρίων Μικρασιατών Ελλήνων, θα είναι αφορμή υψηλών τόνων στην ελληνοτουρκική δημόσια διπλωματία. Οι προοπτικές για ουσιαστικό, τονίζω για ουσιαστικό, διάλογο φαίνονται ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Φρόντισε η Τουρκία γι’ αυτό με τις τρεις επιστολές απαράδεκτων και προκλητικών διεκδικήσεων που κατέθεσε τους τελευταίους μήνες στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Συγκροτούν τη “χάρτα” των τουρκικών διεκδικήσεων έναντι της Ελλάδος. Οι “επιστολές Σινιρλίογλου” συνιστούν ένα μεγάλο βήμα πίσω, αφού, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά “δένουν” το απαράδεκτο τουρκικό αίτημα για αποστρατικοποίηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επ’ αυτών. Πρόσφατα, μάλιστα, το επιβεβαίωσε προκλητικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι παραβάσεις, παραβιάσεις και υπερπτήσεις. Επιπλέον, κομβικό ζήτημα θα είναι η πορεία των ερευνών και γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Με λίγα λόγια, η Ελλάδα θα είναι και πάλι σε κατάσταση ψύχραιμης εθνικής εγρήγορσης και διπλωματικής και επιχειρησιακής ετοιμότητας».
Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη 4,5% για το 2022. Πόσο ρεαλιστικές είναι αυτές οι προβλέψεις με δεδομένο πως η πανδημία επιμένει ενώ και το κύμα ανατιμήσεων συνεχίζεται; Η κυβέρνηση εξετάζει πρόσθετα μέτρα στήριξης;
«Ο προϋπολογισμός του 2022 σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας σε κανονική τροχιά ανάπτυξης. Έχουμε όλες τις προοπτικές να συνέλθει η οικονομία μας από το σοκ της πανδημίας. Τα στοιχεία της Eurostat, που ουδείς αμφισβητεί, επιβεβαιώνουν ανάπτυξη 13,4% για το γ’ τρίμηνο του 2021, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, και 9,3% σε επίπεδο εννεαμήνου. Η πρόβλεψη είναι ότι η χρονιά θα κλείσει με ανάπτυξη έτους 6,9%. Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξήθηκαν και η ανεργία μειώθηκε κατά 3%, από 16% σε 13%. Αυτά είναι σήμερα τα βασικά δεδομένα και δικαιολογούν αισιοδοξία. Τι θα γίνει εάν η πανδημία όχι μόνο συνεχιστεί αλλά και ενταθεί; Τι αντίκτυπο θα έχει μια τυχόν μακρά παράταση της εισαγόμενης ακρίβειας; Σε αυτά απαντά η προηγούμενη εμπειρία. Όπως προσαρμόσαμε τις πολιτικές μας στην απρόβλεπτη εξέλιξη της πανδημίας, έτσι και τώρα θα προσαρμόσουμε και πάλι τις παρεμβάσεις μας μπροστά σε πιθανές μελλοντικές ανατροπές της σημερινής κατάστασης. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Σε εποχή συνεχών αλλαγών και αλλεπάλληλων κρίσεων οι πολιτικές και οι προϋπολογισμοί δεν χαράσσονται πάνω σε πέτρα. Σε επιβεβαίωση αυτών έρχεται η δέσμευση του πρωθυπουργού για πρόσθετα μέτρα κοινωνικής ευαισθησίας και στήριξης εάν αυτό απαιτηθεί από τις εξελίξεις. Η κυβέρνηση, που έδωσε στήριξη 43 δισ. ευρώ στην κοινωνία και στην οικονομία στην περίοδο της πανδημίας, δεν θα διστάσει να παρέμβει ξανά. Είναι δέσμευσή μας να σταθούμε δίπλα στα ελληνικά νοικοκυριά. Έχει προαναγγελθεί πρόσθετο πακέτο μέτρων, όπως μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού».
H πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας λόγω της πανδημίας συντηρεί τη συζήτηση για νέα μέτρα από την επόμενη χρονιά. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησης του πλαισίου για τους ανεμβολίαστους σε περίπτωση που το χαλαρό κλίμα των εορτών οδηγήσει σε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου;
«Έχουμε δείξει ότι κάθε φορά πράττουμε ό,τι απαιτεί πρωτίστως η προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και η κίνηση της οικονομίας. Άλλοτε με ευελιξία, άλλοτε με την επιβεβλημένη αυστηρότητα. Έχουμε βγάλει από την εξίσωση της διαχείρισης της πανδημικής κρίσης τον παράγοντα “πολιτικό κόστος”. Αυτό φαίνεται και στις πρόσφατες αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω τον 60 ετών συμπολίτες μας, που φέρνει ήδη πολύ θετικά αποτελέσματα. Σ’ έναν αδυσώπητο πόλεμο με έναν ύπουλο εχθρό έχουμε τις καλές και τις κακές στιγμές μας. Τα όποια σφάλματα είναι πολύ λιγότερα από τις μάχες που έχουν κερδηθεί από την Πολιτεία και την κοινωνία. Οι συμπολίτες μας που από παραπληροφόρηση, αντίληψη ή ειλικρινή φόβο μένουν ακόμα ανεμβολίαστοι, παίρνουν ένα τεράστιο ρίσκο για τη ζωή τους, τις οικογένειές τους, για τις αντοχές του συστήματος υγείας. Τους προτρέπουμε και τους ενθαρρύνουμε και πάλι να αξιοποιήσουν το σύνολο των όπλων που έχουμε στη διάθεσή μας. Εμβόλια, τεστ και μέτρα αυτοπροστασίας. Θέλω να ελπίζω ότι γρήγορα θα ανταποκριθούν, ότι θ’ αλλάξουν ρότα και συμπεριφορά για το δικό τους και για το κοινό καλό, ώστε να μη χρειαστούν νέα μέτρα».
Το Κίνημα Αλλαγής έχει πλέον νέα ηγεσία. Εκτιμάτε πως αυτό θα επηρεάσει ευρύτερα το πολιτικό σκηνικό, με δεδομένο πως οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική;
«Συγχαίρω τον κ. Ανδρουλάκη για την εκλογή του. Του εύχομαι καλή δύναμη. Είναι πολύ νωρίς όμως, δεν μπορώ να γνωρίζω αν θα δώσει στην Ελλάδα το σοβαρό, ευρωπαϊκών προδιαγραφών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που χρειάζεται, χωρίς λαϊκισμούς και παρωχημένες ιδεολογικές εμμονές. Με λίγα λόγια, για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχω στο μυαλό μου τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, παραφράζοντας θα έλεγα “…κι αν τους αντέξει το σκοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα”. Εν τω μεταξύ, η Ν.Δ. θα κάνει αυτό που ξέρει καλά να κάνει. Να απευθύνεται δηλαδή προς όλους τους Έλληνες με σταθερές αρχές αλλά χωρίς παρωπίδες. Αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις και προωθούμε μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτό και θα παραμείνουμε κυρίαρχη πολιτική δύναμη για πολλά ακόμα χρόνια. Ανεξάρτητα από το εκλογικό σύστημα, εμείς θα καθορίσουμε τις πολιτικές εξελίξεις».
Η εκλογή Ανδρουλάκη επισπεύδει τις εξελίξεις; Φέρνει πιο κοντά τις εκλογές;
«Ε, όχι! Αυτά τα έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός. Έχουμε μπροστά μας δεκαοκτώ μήνες δουλειάς».