Υστερα από πολύωρη συζήτηση για το τελικό καθεστώς του Κοσυφοπεδίου, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι, οι βουλευτές του Συμβουλίου της Ευρώπης απέρριψαν αργά χθες το βράδυ, κάθε πρόταση περί ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
Στο τελικό κείμενο, οι βουλευτές υποστήριξαν οτι αποτελεί «επείγουσα προτεραιότητα για τη σταθερότητα των λαών της περιοχής, ο καθορισμός του καθεστώτος του Κοσόβου». Όπως επεσήμαναν η λύση θα πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές και θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσουν, γιατί μόνο έτσι θα είναι σίγουρο οτι δεν θα αμφισβητηθεί στο μέλλον.
Παρ' όλ' αυτά στο κείμενο που τελικά εγκρίθηκε, οι βουλευτές υποστηρίζουν οτι στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν πολύ χρόνο, προκαλώντας αστάθεια στην περιοχή, τότε θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί «μία λύση επιβεβλημένη από τη διεθνή κοινότητα».
Μέσω των τροπολογιών που υιοθετήθηκαν υπογραμμίζεται πάντως, οτι οποιαδήποτε λύση και εάν υιοθετηθεί, θα πρέπει να εξασφαλίζει μία ιδιαίτερη προστασία στις μειονότητες και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τη σχετική πρόταση ψηφίσματος, εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων, εισηγήθηκε ο φιλελεύθερος Βρετανός βουλευτής Ράσελ - Τζόνστον. Με την υιοθέτηση 23 τροπολογιών, οι βουλευτές άλλαξαν τελικά τον αρχικό χαρακτήρα του ψηφίσματος που υποστήριζε την «ανεξαρτησία του Κοσόβου, ως την πλέον αποδεκτή λύση για την εξασφάλιση διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».
Σε πολλές από τις τροπολογίες αυτές υπήρξε έντονη η συμμετοχή της ελληνικής αντιπροσωπείας. Η επικεφαλής των ελλήνων βουλευτών κ. Ελσα Παπαδημητρίου πήρε επανειλημμένα το λόγο στην Ολομέλεια, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα διεύρυνσης των συζητήσεων στα βασικά θεσμικά όργανα συμπεριλαμβανομένου και του Κοινοβουλίου.
Αύριο Παρασκευή, ο κ. Αχτισάαρι πρόκειται να παρουσιάσει τις προτάσεις του στην Ομάδα Επαφής στη Βιέννη.
Σχολιάζοντας την απόφαση των βουλευτών να απορρίψουν κάθε έκφραση «για ανεξαρτησία του Κοσόβου», ο εκπρόσωπος της σερβικής αντιπροσωπείας κ. Μίλος Αλιγκρούντιτς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου :
«Η Πρίστινα και το Βελιγράδι έχουν συμφωνήσει οτι η απόφαση για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου θα πρέπει να παρθεί από τα Ηνωμένα Εθνη, επομένως ήταν πολύ νωρίς και άκαιρο να εκφρασθεί η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για το θέμα αυτό». «Η Συνέλευση», πρόσθεσε ο κ. Αλιγκρούντιτς, «αναγνώρισε οτι οι προτάσεις του εισηγητή κ. Τζόνστον ήταν επικίνδυνες και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων».
Πηγή ΑΠΕ