Μόλις η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας αναλάβει καθήκοντα τις επόμενες εβδομάδες, η Σόφια θα σταματήσει να παρεμποδίζει την προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεσμεύτηκε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.
Ο Κιρίλ Πέτκοφ ορίστηκε πρωθυπουργός της Βουλγαρίας από το κοινοβούλιο της χώρας τη Δευτέρα, αφού το κόμμα του κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων στις εκλογές του Νοεμβρίου. Παράλληλα με τη δέσμευση για τη Βόρεια Μακεδονία, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και τη Δύση.
«Είμαστε στη σωστή πλευρά των πολιτικών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, 100%», είπε σε συνέντευξή του στους Financial Times.
«Θα προτείνουμε μια νέα διαδικασία [για τη Βόρεια Μακεδονία], πολύ γρήγορη, με περιορισμένο χρονικό πλαίσιο, μόλις έξι μήνες», είπε. Ο Πέτκοφ είπε στους FT ότι η νέα κυβέρνηση θα θέσει τις συζητήσεις με τη Βόρεια Μακεδονία σε νέα βάση. «Θα χρησιμοποιήσουμε ομάδες εργασίας». . . να βρούμε λύσεις σε ζητήματα όπως η κοινή οικονομική δραστηριότητα, οι υποδομές, ο πολιτισμός και η ιστορία», εξήγησε.
Να σημειωθεί ότι πέρυσι η Βουλγαρία άσκησε βέτο στις ενταξιακές συνομιλίες της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ εν μέσω διαφωνιών για την ιστορία και την ταυτότητα της χώρας. Οι σχέσεις μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων έχουν επιδεινωθεί, με πολλούς Βούλγαρους να απορρίπτουν την έννοια της ξεχωριστής μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας, εκφράζοντας διαφωνίες για γεγονότα που χρονολογούνται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι επικριτές της κυβέρνησης εκείνη την περίοδο, κατηγόρησαν τον πρώην κεντροδεξιό ηγέτη της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ότι καταφεύγει στον εθνικισμό για να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τις διαμαρτυρίες κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς στη χώρα.
Πού μπορεί να «σκοντάψει»
Ωστόσο, ο Πέτκοφ θα αντιμετωπίσει μια πρόκληση στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησής του για τη Βόρεια Μακεδονία. Στον κυβερνητικό συνασπισμό συμμετέχει το κόμμα ITN, με επικεφαλής τον αστέρα της ποπ-φολκ Σλάβι Τριφόνοφ. Ο αινιγματικός ηγέτης ITN έχει καλλιεργήσει μια εικόνα που έχει τις ρίζες του στον ρομαντικό εθνικισμό, που στη Βουλγαρία περιλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι εθνοτικά και πολιτισμικά βουλγαρική. Το κόμμα του έχει προτείνει τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Ενέργειας του συνασπισμού.
Σχολιάζοντας σχετικά ο Πέτκοφ είπε ότι το ITN είναι ένας εποικοδομητικός εταίρος στις συνομιλίες συνασπισμού και ότι οι τομείς ανησυχίας που συζητήθηκαν τους τελευταίους μήνες θα παραμείνουν στο τραπέζι. «Για παράδειγμα, στα μακεδονικά εγχειρίδια η Βουλγαρία δεν πρέπει να αποκαλείται φασιστική», είπε, αναφερόμενος στις περιγραφές των βουλγαρικών στρατευμάτων που κατέλαβαν —ή κατά την άποψη της Βουλγαρίας, απελευθέρωναν και διαχειρίζονταν— τη σημερινή Βόρεια Μακεδονία κατά τη δεκαετία του 1940.
Οι προκλήσεις της νέας κυβέρνησης
Η άμεση πρόκληση της νέας κυβέρνησης θα είναι η αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού της χώρας, καθώς η Βουλγαρία έχει από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στον κόσμο και τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού. Παράλληλα η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει επίσης μια περίπλοκη πράξη εξισορρόπησης της εξωτερικής πολιτικής, με τη Ρωσία να διαδραματίζει ολοένα και πιο διεκδικητικό ρόλο στην περιοχή.
Η Βουλγαρία επιθυμεί να τερματίσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, είπε επίσης ο Πέτκοφ. Η χώρα προμηθεύεται σχεδόν όλο το φυσικό της αέριο από τη Ρωσία. Ένας αγωγός που διέρχεται από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία που θα μπορούσε να μεταφέρει εναλλακτικές προμήθειες βρίσκεται υπό κατασκευή για πάνω από μια δεκαετία.
Ο Πέτκοφ σημείωσε ότι η Σόφια έχει ήδη υπογράψει συμβάσεις για προμήθεια αζερικού αερίου μέσω της ελληνικής διαδρομής και δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει το βουλγαρικό μέρος των εργασιών το συντομότερο δυνατό.
Τέλος, ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δεσμεύτηκε ότι η εξωτερική του πολιτική θα επικεντρωθεί στην αποτροπή ένοπλης σύγκρουσης «οπουδήποτε στη γειτονιά», αλλά και ότι η χώρα παραμένει προσηλωμένη στη Δύση.
naftemporiki.gr