Γιαννάκου: «Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού»

«Δεν το αποσύρω»
Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2007 15:27
UPD:15:28
A- A A+

«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει σε σχέση με το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Στέλιου Παπαθεμελή (επίσης: http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/01/22/1291808.htm ).

Όπως είπε η κ. Γιαννάκου, το βιβλίο έχει ελαττώματα, ωστόσο έχουμε τη δυνατότητα, πριν αυτό αξιολογηθεί συνολικά την επόμενη χρονιά, να ενθέσουμε συμπληρωματικό φυλλάδιο και να καλέσουμε τη συγγραφέα για να τροποποιήσει ορισμένα σημεία.

Σύμφωνα με την υπουργό, η Ιστορία της έκτης Δημοτικού δεν μπορεί να είναι 500 σελίδες και να αφηγείται τα πάντα. «Δεν μπορείτε να γράψετε όλες τις αλήθειες στις 150 σελίδες του. Το βιβλίο έχει ελαττώματα και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει, αλλά εγώ δεν θα αποσύρω άλλο ένα βιβλίο Ιστορίας, όπως έγινε στο παρελθόν με σχολικά εγχειρίδια που περιείχαν κραυγαλέες ανακρίβειες», τόνισε η κ. Γιαννάκου.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαθεμελής είπε ότι δεν αντιτίθεται στη λιτότητα του βιβλίου, αλλά στην περιγραφή γεγονότων όπως η έξοδος του Μεσολογγίου και τη σφαγή της Σμύρνης. Όπως είπε ο κ. Παπαθεμελής η πρώτη περιγράφεται ως κίνηση των πολιορκημένων να βγουν από την πολιορκημένη πόλη, ενώ η δεύτερη ως συνωστισμό χιλιάδων Ελλήνων στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα.

Αυτό το βιβλίο χαρακτηρίζεται από προσπάθεια «αποεθνοποίησης και αποχριστιανοποίησης της ιστορίας» της Ιστορίας, παρατήρησε ο κ. Παπαθεμελής.

Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε επίσης στο τετράτομο «εναλλακτικό εκπαιδευτικό υλικό» του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (CDRSEE) που εστάλη στο υπουργείο Παιδείας για διανομή στους εκπαιδευτικούς, οι συγγραφείς του οποίου -όπως επεσήμανε- περιγράφουν το παιδομάζωμα ως πρωτότυπη οθωμανική πρακτική για τη στρατολόγηση ανθρώπων που θα στελέχωναν τις υπηρεσίες του σουλτάνου.

Η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι οι τόμοι αυτοί έχουν χρηματοδοτηθεί από τα υπουργεία Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Γερμανίας, τον Οργανισμό των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), το Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και το Ίδρυμα «Α.Γ. Λεβέντη», αλλά διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν σημαντική αναφορά στις πηγές. Όπως είπε η κ. Γιαννάκου, τα βιβλία αυτά δεν εστάλησαν στους εκπαιδευτικούς, παρά την πρόταση της υπηρεσίας που βασίστηκε σε θετική γνώμη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Ο αρμόδιος υφυπουργός δεν υπέγραψε την αποστολή, σημείωσε η κ. Γιαννάκου και συνέχισε: Αυτό θα μπορούσε να γίνει υπό τις προϋποθέσεις να καταγραφούν οι πηγές και να υπάρξει προλογικό σημείωμα. Διευκρίνισε, δε, ότι «το τετράτομο δεν έχει σχέση με το βιβλίο της Ιστορίας της στ’ δημοτικού. Υπηρετεί άλλο σκοπό, που αντιλαμβάνεστε, στη περιοχή μας [..] Δεν έχει σταλεί, και παρά τη θετική απόφαση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου επανεξετάζεται από μένα προσωπικά», πρόσθεσε η κ. Γιαννάκου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή