Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Γιορτές με... «δόντια» που στην πραγματικότητα δεν θα θυμίζουν -δυστυχώς, για μια ακόμη χρονιά- τις προ πανδημίας αντίστοιχες περιόδους ετοιμάζεται να βιώσει η αγορά -πραγματική οικονομία- τις τρεις επόμενες εβδομάδες. Οι ελπίδες επικεντρώνονται μεν όπως κάθε χρόνο στο Δώρο του ιδιωτικού τομέα και στις συντάξεις, που όμως φέτος είναι σαφές ότι θα «ροκανιστούν» στο μεγαλύτερο μέρος τους για την κάλυψη των κατακόρυφων αυξήσεων των τιμολογίων ενέργειας, καθώς η κρατική αρωγή σε αυτό το μέτωπο δεν επαρκεί στην πράξη και το πρόβλημα της ακρίβειας αποδεικνύεται τουλάχιστον μεσομακροπρόθεσμο και όχι προσωρινό, όπως ήλπιζε και δήλωνε αρχικά η κυβέρνηση.
Η ίδια αναιμική κίνηση είναι ξεκάθαρη εξάλλου από την επιβολή των νέων υγειονομικών μέτρων στις αρχές Νοεμβρίου και εξής, πέραν των εμπορικών καταστημάτων, και στον κλάδο της εστίασης που ματαίως ζητά και ξαναζητά συνέχιση προγραμμάτων στήριξης όπως αναστολές εργασίας, επιδοτήσεις ενοικίων κ.ο.κ.
Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τη θετική δημοσιονομική πορεία της χώρας και την έλευση ξένων επενδύσεων και ουδείς επίσης νομιμοποιείται, φυσικά, στον αντίποδα, να ζητά παροχές άλλων εποχών, του τύπου «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα». Ζητούμενο όμως και αναγκαία συνθήκη για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την αποφυγή της εξαθλίωσης μεγάλου μέρους του μικρομεσαίου επιχειρείν και του αυτοαπασχολούμενου ιδιωτικού τομέα της χώρας, είναι η παροχή επιπλέον μέτρων στήριξης που θα απαλύνουν τα αυξημένα κόστη ενέργειας, πρώτων υλών κ.ο.κ. Έστω και βραχυπρόθεσμα.
Με το 2022 προ των πυλών, η αγορά είναι ήδη σε παρατεταμένη περίοδο εκπτώσεων και προσφορών, ενώ ακόμη και οι «μεγάλοι», δηλαδή η βιομηχανία-μεταποίηση, ζητούν μέτρα-αντιστάθμισμα στις αυξήσεις του ενεργειακού κόστους. Μετά την όποια -σίγουρα μειωμένη- κίνηση των εορτών, ενώ ακόμη και οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν το χρονικό ορόσημο λήξης της πανδημίας και ήδη από χθες μας λένε για τέταρτη δόση εμβολίων το ερχόμενο καλοκαίρι, καλό θα ήταν η πολιτεία-κυβέρνηση να ενσκήψει στα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων και του εισοδήματος των νοικοκυριών-πολιτών, αν θέλει να μη βρεθεί προ εκπλήξεων στις κάλπες, οι οποίες έχουν κατ’ επανάληψη αποδείξει ότι πριμοδοτούν τις εύκολες λύσεις και υποσχέσεις.