Συμφωνούν σε μεταρρύθμιση με πυξίδα την κοινή λογική, 991 Πανεπιστημιακοί

Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2007 18:13
A- A A+

Πρωτοβουλία πανεπιστημιακών, που καλύπτουν ένα ευρύτατο ιδεολογικό φάσμα, σύμφωνα με δήλωσή τους και «αγωνιούν για το ελληνικό πανεπιστήμιο εν όψει του κινδύνου να χαθεί μια σημαντική ευκαιρία μεταρρύθμισής του».

Διακήρυξη με τις υπογραφές 275 Πανεπιστημιακών από όλη την Ελλάδα με την ονομασία «Μεταρρύθμιση του Πανεπιστημίου με Πυξίδα την Κοινή Λογική» http://www.babissavakis.gr/content/text_body.php και έτερη διακήρυξη, με γενικές αρχές που αφορούν στην ανάγκη άμεσης μεταρρύθμισης του δημόσιου Πανεπιστημίου, που υπογράφεται από 763 Πανεπιστημιακούς. «Ενα τέταρτο του αιώνα μετά τη θεσμοθέτηση του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ, είναι διάχυτη πλέον στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία η ανάγκη αναθεώρησης αρκετών από τις διατάξεις του. Οι υπογράφοντες δεν συμφωνούμε απαραιτήτως ως προς το εύρος και το ακριβές περιεχόμενο αυτών των αλλαγών. Συμφωνούμε όμως σε ένα πράγμα: ότι η δυναμική της μεταρρύθμισης, που ξεκίνησε με πολλά χρόνια καθυστέρηση, δεν πρέπει να σταματήσει, ανεξαρτήτως κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία.

Βασικός άξονας της μεταρρύθμισης πρέπει να είναι η ακαδημαϊκή, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων. Κεντρικό ζητούμενο παραμένει η γενναία αύξηση των δημόσιων δαπανών για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με παράλληλη θεσμοθέτηση αδιάβλητων διαδικασιών διασφάλισης της ποιότητας και διαφάνειας στη διαχείριση των πόρων και σε όλες τις λοιπές δραστηριότητες των πανεπιστημίων.

Το Προσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας αποτελεί, μαζί με το πόρισμα του ΕΣΥΠ και το πόρισμα της Συνόδου των Πρυτάνεων, τις μόνες συγκεκριμένες προτάσεις που διαθέτουμε. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να τις αγνοήσουμε. Αντίθετα, πρέπει να αποτελέσουν αφετηρία διαβούλευσης με την πανεπιστημιακή κοινότητα και όλους τους κοινωνικούς εταίρους, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, η επανεκκίνηση του διαλόγου από "μηδενική" βάση θα οδηγούσε με βεβαιότητα στην επ' αόριστον αναβολή των αλλαγών που επειγόντως χρειάζεται το ελληνικό πανεπιστήμιο και ζητά η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας... Η ευρύτατη βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας υπάρχει. Τώρα είναι η σημαντική ευκαιρία να αλλάξουμε την πορεία του ελληνικού Πανεπιστημίου».

Σημειώνεται ότι μεταξύ των δύο διακηρύξεων υπάρχουν 47 κοινές υπογραφές. Με βάση τα παραπάνω, ο συνολικός αριθμός μοναδικών υπογραφών και στα δύο κείμενα ανέρχεται σε 991.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή