Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ κατά των νέων μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση και τα οποία εξουσιοδοτούν την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας να κάνει χρήση της αντιτρομοκρατικής τεχνολογίας εντοπισμού τηλεφώνου για να περιορίσει την εξάπλωση της παραλλαγής του ιού Omicron.
Ανακοινώνοντας τα έκτακτα μέτρα το Σάββατο, ο πρωθυπουργός Naftali Bennett είπε ότι η παρακολούθηση τηλεφώνου θα χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό φορέων της νέας και δυνητικά πιο μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοσή της σε άλλους.
Ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι τα έκτακτα μέτρα παραβιάζουν προηγούμενες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με τέτοιους είδους επιτήρηση, που χρησιμοποιείται από την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών Shin Bet της χώρας από τον Μάρτιο του 2020.
«Η επιχείρηση της Μυστικής Υπηρεσίας για τον εντοπισμό πολιτών παραβιάζει την σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του πολίτη και της κυβέρνησης», μεταξύ άλλων ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ένωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ (ACRI), μια από τις τέσσερις ομάδες που υπέβαλαν αναφορά στο δικαστήριο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε προθεσμία στην κυβέρνηση μέχρι την Τρίτη για να απαντήσει στην αναφορά, ανέφερε η ACRI.
Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας δήλωσε την Κυριακή ότι η χρήση της παρακολούθησης τηλεφώνου θα έχει «χειρουργικό» χαρακτήρα, και θα αφορά μόνο επιβεβαιωμένους ή ύποπτους φορείς της παραλλαγής.
Η τεχνολογία επιτήρησης αντιστοιχίζει τις τοποθεσίες των φορέων ιών με άλλα κινητά τηλέφωνα κοντά για να προσδιορίσει με ποιον έχουν έρθει σε επαφή.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ περιόρισε φέτος το εύρος της χρήσης του, μετά την έντονη αντίδραση ομάδων υπερ των των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Το Ισραήλ, το οποίο έχει απαγορεύσει σχεδόν σε όλους τους ξένους να εισέρχονται στη χώρα λόγω του φόβου για την Όμικρον επιβεβαίωσε δύο περιπτώσεις εντοπισμού της νέας παραλλαγής, ενώ 10 ακόμη άτομα φέρονται να έχουν προσβληθεί.
Πηγή: Reuters