Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
Οι χαμηλοί τόνοι ενόψει της προοπτικής σύναψης συμμαχιών στον β’ γύρο αλλά και η πολιτική «παρουσία» του απόντος από τη συζήτηση, Γιώργου Παπανδρέου, χαρακτήρισαν το πρώτο τηλεοπτικό debate μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία στο Κίνημα Αλλαγής.
Πάρα τη διαδικασία που ευνοούσε τις αντιπαραθέσεις (δυνατότητα σχολιασμού των λεγομένων των άλλων υποψηφίων, ερωτήσεις από τον έναν υποψήφιο στον άλλο) οι πέντε από τους έξι διεκδικητές της προεδρίας του Κινήματος Αλλαγής (Ν. Ανδρουλάκης, Ανδρ. Λοβέρδος, Π. Γερουλάνος, Χ. Καστανίδης, Π. Χρηστίδης) που πήραν μέρος στο debate κράτησαν ιδιαίτερα ήπιους τόνους. Δεν έλειψαν, βέβαια, οι αιχμές και οι υπαινιγμοί αλλά όλοι οι συμμετέχοντες απέφυγαν τις ονομαστικές αναφορές ή τις ευθείες βολές στους αντιπάλους τους με αποτέλεσμα να προκύψει μια μάλλον άνευρη συζήτηση όπου κατέστη φανερή η προσπάθεια όλων να διατηρήσουν ανοικτές τις οδούς συνεννόησης και συνεργασιών ενόψει του αποφασιστικού β’ γύρου της 12ης Δεκεμβρίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αντιμετωπίστηκαν με ήπιο τρόπο ακόμη και θέματα όπου καταγράφονται έντονες παρασκηνιακές διαφωνίες. Επιπλέον δεν διατυπώθηκε ανοικτή διαφωνία ούτε στο θέμα της άρνησης σύναψης συμμαχίας με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Περαιτέρω και οι πέντε υποψήφιοι που έλαβαν μέρος στο debate εξαπέλυσαν μύδρους στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της πανδημίας ενώ διαπιστώθηκε κοινή πλεύση των πέντε στα εθνικά θέματα.
Εμφανής στη συζήτηση ήταν, όμως, και η πολιτική «παρουσία» του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος απουσίασε μεν λόγω διαφωνίας για τον τρόπο διεξαγωγής του debate αλλά δεν έλειψαν οι αναφορές στο πρόσωπό του τόσο από τους δημοσιογράφους όσο και από υποψήφιους όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος. Μάλιστα ο Παύλος Χρηστίδης καταλόγισε στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι όφειλαν την περίοδο της πρωθυπουργίας του Γ. Παπανδρέου (2009-2011) να είχαν βάλει «πλάτη» στην κυβέρνηση ενώ ο Χάρης Καστανίδης έκανε λόγο για το «πατριωτικό αίσθημα» της κυβέρνησης Παπανδρέου που ανέλαβε εκείνη την περίοδο «να σώσει τη χώρα και το πλήρωσε». Επίσης στη συζήτηση τέθηκαν, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, και οι καταγγελίες του Γ. Παπανδρέου (αλλά και του Ν. Ανδρουλάκη) για παρεμβάσεις «εξωθεσμικών κέντρων» στην εκλογική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ.
Ανδρουλάκης: Θα με εκπροσωπεί στη Βουλή άνθρωπος δικής μου κατεύθυνσης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ρωτήθηκε για το ποιον θα επιλέξει για πρόεδρο της ΚΟ σε περίπτωση που ο ίδιος εκλεγεί πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αλλά δεν θα μπορεί ως ευρωβουλευτής να είναι παρών στη Βουλή μέχρι τις εκλογές. «Προφανέστατα ο άνθρωπος που θα με εκπροσωπεί θα έχει τη δική μου πολιτική κατεύθυνση και θα είναι μια επιλογή που θα γίνει μαζί με την ΚΟ» εξήγησε ο κ. Ανδρουλάκης και διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα είναι παρών σε όλες τις εξελίξεις. Θύμισε δε ότι τα Σοσιαλιστικά Κόμματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας εξέλεξαν ηγέτες που αρχικά δεν ήταν βουλευτές αλλά εκείνοι τα έκαναν τα ισχυρότερα στην Ευρώπη.
Λοβέρδος: Δεν τάσσομαι πια υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής
Ο Ανδρέας Λοβέρδος ρωτήθηκε μεταξύ άλλων εάν παραμένει οπαδός της επαναφοράς της θανατικής ποινής όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν. «Πράγματι ως καθηγητής είχα υποστηρίξει αυτή την άποψη» ανέφερε και σημείωσε ότι υπάρχει σχετική αρθρογραφία του από το 1997. Όμως ξεκαθάρισε ότι η προσαρμογή της χώρας στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και η αναθεώρηση του Ελληνικού Συντάγματος τον έφερε στη συνέχεια να συντάσσεται με την πλειοψηφία, δηλαδή κατά της επαναφοράς της θανατικής ποινής. Ταυτόχρονα, όμως, σημείωσε ότι τάσσεται υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών για τη βαριά εγκληματικότητα.
Καστανίδης: Προφανώς και είναι σκάνδαλο η Novartis
Στο δημοσιογραφικό ερώτημα εάν η υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο, σκευωρία ή και τα δύο ο Χάρης Καστανίδης κατέστησε σαφές ότι πρόκειται περί σκανδάλου. «Προφανώς πρόκειται για σκάνδαλο. Αυτό το έχει αποδείξει πρώτα από όλα η έρευνα της αμερικανικής δικαιοσύνης αλλά το ίδιο λέει και η ελληνική δικαιοσύνη» ανέφερε ο βουλευτής. Πρόσθεσε όμως ότι τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ «χρησιμοποίησαν μεθοδεύσεις έξω από τον πολιτικό μας πολιτισμό για να χτυπηθούν πρόσωπα».
Χρηστίδης σε Λοβέρδο: Γιατί υπερψήφισες νόμο που δεν αναγνωρίζει τη γυναικοκτονία;
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των ερωτήσεων μεταξύ υποψηφίων ο κ. Χρηστίδης ζήτησε από τον κ. Λοβέρδο να εξηγήσει γιατί υπερψήφισε τον Ποινικό Κώδικα της ΝΔ ο οποίος δεν αναγνωρίζει τη «γυναικοκτονία» και του υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η Φώφη Γεννηματά διεκδικούσε την καθιέρωση του εν λόγω όρου. Απαντώντας ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε ότι υπερψήφισε την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα αλλά επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν τόλμησε να καθιερώσει τον όρο και δήλωσε ότι στηρίζει την σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγνώριση των γυναικοκτονιών. «Είναι προφανέστατο ότι ο Ποινικός Κώδικας πρέπει να αλλάξει σε αυτό το σημείο» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.
Γερουλάνος: «Ναι» στην αξιολόγηση αλλά και για τους πολιτικούς
Ερωτηθείς εάν συμφωνεί με την αξιολόγηση ο κ. Γερουλάνος επισήμανε ότι τάσσεται «σαφέστατα υπέρ». Όμως σημείωσε ότι δεν πρέπει να διεξάγεται με «δύο μέτρα και δύο σταθμά» και κατηγόρησε το πολιτικό σύστημα ότι μιλά για αξιολόγηση αλλά το ίδιο αρνείται να αξιολογηθεί. «Όταν έρχεσαι και λες εγώ θα κάνω αξιολόγηση η πρώτη απάντηση που θα λάβεις δικαίως είναι “εσένα ποιος σε αξιολογεί;”» σχολίασε ο κ. Γερουλάνος και επισήμανε ότι τα κριτήρια της αξιολόγησης θα πρέπει να τίθενται «πρώτα από όλα στους πολιτικούς επικεφαλής».