Μίνι πυρηνικά εργοστάσια στη Σελήνη θέλουν να φτιάξουν οι ΗΠΑ

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 10:55
NASA

H NASA αναζητά τρόπους λειτουργίας των βάσεων που θέλει να δημιουργήσει στη Σελήνη.

A- A A+

Μπορεί η NASA να ανακοίνωσε την αναβολή της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη μετά από μισό αιώνα αλλά συνεχίζει να σχεδιάζει όχι μόνο την οργάνωση επανδρωμένων αποστολών στο φυσικό μας δορυφόρο αλλά τη δημιουργία μόνιμων βάσεων. Στο πλαίσιο αυτό έχουν δρομολογηθεί διαφόρων ειδών σχέδια όπως η κατασκευή ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη που θα υποστηρίζει την ανθρώπινη παρουσία στην επιφάνεια της.

Οι ενεργειακές ανάγκες των βάσεων που θα δημιουργηθούν στη Σελήνη και ενδεχομένως αργότερα κάποιων αποικιών θα είναι μεγάλες. Η αμερικανική κυβέρνηση σκέφτεται πολύ σοβαρά τη χρήση πυρηνικής ενέργειας για τη λειτουργία αυτών των βάσεων. Για αυτό τον σκοπό το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και η NASA αποφάσισαν να συνεργαστούν σε ένα κοινό πρότζεκτ.

Ανακοίνωσαν ότι δέχονται προτάσεις από τον ακαδημαϊκό και τον ιδιωτικό τομέα για τη δημιουργία ενός πυρηνικού αντιδραστήρα ουρανίου με μέγεθος τέτοιο που θα χωράει μέσα σε ένα πύραυλο με διαστάσεις 4 x 6 μέτρα. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου του 2022 και η πρόταση αυτή θα αφορά ένα αντιδραστήρα σε αυτές τις διαστάσεις που θα μπορεί να κατασκευαστεί και να σταλεί για δοκιμή στην Σελήνη εντός της τρέχουσας δεκαετίας.

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να αφορούν αντιδραστήρες πυρηνικής σχάσης. Πρόκειται για τη διαδικασία κατά την οποία ένας ατομικός πυρήνας διασπάται σε δύο ή περισσότερους (μικρότερους) πυρήνες ενώ εμφανίζονται και σωματίδια όπως νετρόνια τα οποία μπορούν με τη σειρά τους να προκαλέσουν σχάσεις δημιουργώντας έτσι μια αυτοσυντηρούμενη αντίδραση οποία σε ελεγχόμενη, χαμηλή ταχύτητα παράγει εκμεταλλεύσιμη ενέργεια.

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς