Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
Απότομη προσγείωση στις προσδοκίες όσων πιστεύουν ότι η πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος θα επιτρέπει πλέον και στα κόμματα της αντιπολίτευσης να διερευνούν τα πεπραγμένα των εκάστοτε κυβερνήσεων, έφερε η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τη «Λίστα Πέτσα» καθώς η συμπολίτευση προχώρησε στη συγκρότηση μονοκομματικού προεδρείου αποκλείοντας κάθε εκπροσώπηση από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Η χθεσινή ημέρα ήταν ιστορική για τη Βουλή καθώς συνεδρίασε για πρώτη φορά η Εξεταστική Επιτροπή για τη «Λίστα Πέτσα» και την κρατική χρηματοδότηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων Opinion Poll. Το πρωτόγνωρο στοιχείο της συγκεκριμένης Εξεταστικής Επιτροπής είναι ότι δεν συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση αλλά έπειτα από πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάσει του αναθεωρημένου άρθρου 68 παράγραφος 2 του Συντάγματος που επιτρέπει στα κόμματα της μειοψηφίας να συστήνουν έως και δύο εξεταστικές ανά κοινοβουλευτική περίοδο σε περίπτωση που έχουν τη στήριξη τουλάχιστον 120 βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας. Όμως οι πρώτες αποφάσεις της εξεταστικής προκάλεσαν έντονες ανησυχίες ότι η νέα ρύθμιση του Συντάγματος για τα δικαιώματα των αντιπολιτεύσεων θα μετατραπεί τελικά σε «κενό γράμμα» και θα καταλήξει στην πεπατημένη δεκαετιών που θέλει τις κυβερνήσεις να έχουν εκείνες τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε όλες τις ουσιαστικές αποφάσεις.
Οι εν λόγω ανησυχίες δημιουργήθηκαν από τα πρώτα δείγματα γραφής της συμπολίτευσης η οποία τοποθέτησε μόνον βουλευτές της ΝΔ σε όλες τις θέσεις του προεδρείου χωρίς να επιτραπεί στην αντιπολίτευση να εκπροσωπηθεί ούτε καν με έναν βουλευτή έστω για συμβολικούς λόγους. Πιο συγκεκριμένα πρόεδρος αναδείχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, αντιπρόεδρος ο γαλάζιος Βασίλης Υψηλάντης και γραμματέας ένα ακόμα μέλος της ΚΟ της ΝΔ, ο Γιάννης Μελάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από αυτή την εξέλιξη η σύνθεση του προεδρείου απέχει πόρρω από τους συσχετισμούς δυνάμεων των κομμάτων όπου η ΝΔ εκπροσωπείται από 15 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ από 8, το ΚΙΝΑΛ από 2 ενώ με έναν βουλευτή εκπροσωπούνται τα μικρότερα κόμματα (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25) με το σύνολο να συμπληρώνεται από τον ανεξάρτητο λόγω διαγραφής από τη ΝΔ, Κωνσταντίνο Μπογδάνο.