Η Μαγκνταλένα Άντερσον, εξελέγη σήμερα πρωθυπουργός της Σουηδίας από το κοινοβούλιο και έτσι έγινε η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη θέση αυτή. Η Άντερσον έχει τη φήμη μιας πολύ «οικονόμου» Υπουργού Οικονομικών.
Βέβαια αυτό δεν είναι κάτι πολύ ασυνήθιστο σε μια χώρα που έχει συνηθίσει να ελέγχει αυστηρά και στενά τους δημόσιους λογαριασμούς της. Αλλά ο περιορισμένος προϋπολογισμός της Άντερσον δεν πήγαινε πάντα καλά εκτός Σουηδίας.
Οι σφιχτές πολιτικές ισορροπίες στο σουηδικό κοινοβούλιο, που οδήγησαν σε καθυστέρηση τεσσάρων μηνών στον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις τελευταίες εκλογές του 2018, περιέπλεξαν την κατάσταση. Η Μαγκνταλένα Άντερσον εξελέγη χάρη στην ψηφοφορία των βουλευτών με 117 ψήφους υπέρ, 57 αποχές, 174 κατά και μία απουσία. Στη Σουηδία, μια κυβέρνηση «πέρασε» όσο η απόλυτη πλειοψηφία των 175 από τους 349 βουλευτές δεν ψηφίζει τη μομφή της.
Παρά το γεγονός ότι η Σουηδία είναι σαφής υπέρμαχος της ισότητας των φύλων, η Σουηδία δεν είχε ποτέ μέχρι στιγμής γυναίκα πρωθυπουργό, σε αντίθεση με όλες τις άλλες σκανδιναβικές χώρες. Έναν αιώνα μετά το δικαίωμα ψήφου των γυναικών στη Σουηδία, η Άντερσον διαδέχεται 33 άνδρες που κατείχαν τη θέση από τη δημιουργία της το 1876.
Ακόμα κι αν πολλες φορές την χαρακτήριζαν «εκνευριστική», η Σουηδή νέα πρωθυπουργός ξεχώρισε πέρυσι για την... έλλειψη γούστου της για ένα κοινό χρέος των Είκοσι Επτά, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το σχέδιο ανάκαμψης για την ευρωπαϊκή οικονομία ώστε να αντιμετωπιστεί η καταστροφή από την πανδημία.
Ήταν η καριέρα της, λέει η ίδια, που την έπεισε για τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας αυστηρότητας. Απόφοιτος της μεγάλης επιχειρηματικής σχολής της Στοκχόλμης, πέρασε επίσης από το Χάρβαρντ, ήταν μέρος, το 1996, της κυβερνητικής αντιπροσωπείας που στάλθηκε στη Νέα Υόρκη για να πείσει για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας της, που τότε είχε αποδυναμωθεί από μια οικονομική κρίση.
«Όταν είσαι στη Wall Street, νιώθεις πώς αυτοί που δεν έχουν τα οικονομικά τους σε τάξη δεν μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους», είπε αργότερα. «Εκείνος που χρωστάει δεν είναι ελεύθερος», είχε πει επίσης, υπαινισσόμενη την ελληνική κρίση.
«Τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν»
Επίσης, αυτή η πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια των σουηδικών φορολογικών αρχών διασφάλισε την καλή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών κατά τα επτά χρόνια της διακυβέρνησής της. Αυτό της επέτρεψε να εγγυηθεί ότι οι ζημίες που προκλήθηκαν από την επιδημία Covid-19 θα χρηματοδοτούνταν «χωρίς πρόβλημα», σε μια χώρα με «το χαμηλότερο δημόσιο χρέος από το 1977».
Ως νέος αρχηγός ενός κόμματος που ήδη διεξάγει εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές του 2022, η σοσιαλδημοκρατική ηγέτιδα έχει ωστόσο αρχίσει να καταπνίγει την τάση της για λιτότητα. Στα 54 της, μοναχοκόρη ενός καθηγητή στατιστικής και δασκάλου προσπαθεί επίσης να αποτινάξει από πάνω της την εικόνα της ως τεχνοκράτη. Όσοι τη γνώρισαν, όμως, ξέρουν το χιούμορ της. «Είμαι ανυπόμονη, τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν», αναγνώρισε πρόσφατα η πρώην κολυμβήτρια υψηλού επιπέδου, η οποία υποθέτει ότι έχει μπει στην πολιτική για να «αποφασίσει» και να «κάνει τη διαφορά».
Εδώ και αρκετά χρόνια καταγγέλλει «τις αυξανόμενες ανισότητες». Κάποιοι προβλέπουν ότι μαζί της, η Σουηδία θα επιστρέψει σε μια πολιτική πιο αριστερά από ό,τι τις τελευταίες δεκαετίες. Η αριστερή πτέρυγα του κόμματός της, πάντως, αμφιβάλλει.
Για τη διακυβέρνησή της Μαγκνταλένα Άντερσον έθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες: «Να διεκδικήσει ξανά τον δημοκρατικό έλεγχο» στα σχολεία, το σύστημα υγείας και τους οίκους ευγηρίας μετά από ένα κύμα ιδιωτικοποιήσεων, να καθιερώσει τη Σουηδία ως πρωταθλήτρια για το κλίμα και να καταπολεμήσει τις διακρίσεις και τον βίαιο πόλεμο συμμοριών που η χώρα δεν καταφέρνει να σταματήσει.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Les Echos και Le Monde