Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχει προσκαλέσει την Τουρκία στην ψηφιακή «Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία», στην οποία θα μετάσχουν 110 χώρες και θα φιλοξενηθεί στην Ουάσιγκτον στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντηπάρτμεντ.
Το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σήμερα τον κατάλογο των 110 χωρών που θα μετάσχουν στη σύνοδο, από τον οποίο απουσιάζουν μεταξύ άλλων η Τουρκία ,αλλά και η Ουγγαρία. τελευταία αρκετά χρόνια.
Η σύνοδος κορυφής αναμένεται να επικεντρωθεί σε τρία βασικά θέματα: «Τον αγώνα ενάντια στον αυταρχισμό, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Εκτός από τους παγκόσμιους ηγέτες, ο Μπάιντεν θα καλέσει στη Σύνοδο μέλη της κοινωνίας των πολιτών και στελέχη του ιδιωτικού τομέα για μια σειρά εκδηλώσεων που επικεντρώνονται στον «σχεδιασμό συγκεκριμένων δεσμεύσεων για τη σύνοδο κορυφής».
Σε περίπου ένα χρόνο, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα φιλοξενήσει επίσης μια δεύτερη σύνοδο κορυφής —αυτή τη φορά με φυσική παρουσία των ηγετών-για να «καταγραφεί η πρόοδος που θα έχει σημειωθεί και να χαραχτεί μια κοινή πορεία προς τα εμπρός», αναφέρει το Στέιτ Ντηπάρτμεντ
Μεταξύ των 110 αντιπροσωπειών που προσκλήθηκαν στη «Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία» από τον πρόεδρο Μπάιντεν είναι και η Ταϊβάν , γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από την Κίνα.
Η λίστα των προσκλήσεων υπογραμμίζει την ακατάστατη φύση της δημοκρατίας του 21ου αιώνα και των σχέσεων των ΗΠΑ με ορισμένους συμμάχους και εταίρους. «Η Τουρκία δεν προσκλήθηκε λόγω της αυταρχικής πολιτικής του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της διολίσθησης της Αγκυρας προς τη Ρωσία», εκτιμά η αμερικανική ιστοσελίδα “Axios” .
“Η Ουγγαρία, της οποίας ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είναι ένθερμος υποστηρικτής της «ανελεύθερης δημοκρατίας», είναι το μόνο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν προσκλήθηκε στη σύνοδο κορυφής του προέδρου Μπάιντεν.
Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
«Ορισμένες χώρες, όπως η Τουρκία και η Ουγγαρία, δεν έχουν προσκληθεί επειδή οι ηγέτες τους υπονομεύουν τα δημοκρατικά συστήματα εδώ και χρόνια», αναφέρει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico.
Οργανώσεις της Kοινωνίας των Πολιτών καλούσαν το τελευταίο διάστημα την Αμερικανική κυβέρνηση «να τονίσει στις κυβερνήσεις που θα μετάσχουν στη διάσκεψη ,τη σημασία της διαβούλευσης με την κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς».
Η Τουρκία είναι γνωστό ότι χαρακτηρίζεται από σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των πολιτών. Στις Εκθέσεις του Στέιτ Ντηπάρτμεντ για τις Πρακτικές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαριθμούσαν έναν πολύ εκτενή κατάλογο παραβιάσεων, που συμβαίνουν στην Τουρκία.
Η έκθεση που κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατέγραψε μερικά από τα σημαντικότερα ζητήματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία: Δολοφονίες, ύποπτους θανάτους ατόμων που τελούσαν υπό κράτηση, εξαφανίσεις πολιτών, βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις και συνεχιζόμενες κρατήσεις δεκάδων χιλιάδων ατόμων, παρεμβάσεις στο δικαστικό σώμα, αυστηρούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης ,ποινική δίωξη δημοσιογράφων και βία κατά των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
naftemporiki.gr