Στις αρχές Σεπτεμβρίου η απόφαση του Ελ Σαλβαδόρ να υιοθετήσει ως επίσημο νόμισμα της χώρας το bitcoin είχε προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις για το κατά πόσο είναι έτοιμη όχι μόνο η οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ αλλά γενικότερα η παγκόσμια οικονομία να προχωρήσει στην ενσωμάτωση των κρυπτονομισμάτων στη συμβατική οικονομική ζωή της ανθρωπότητας.
Λίγες εβδομάδες μετά ο πρόεδρος της χώρας και ένθερμος υποστηρικτής της χρήσης Bitcoin Ναγίμπ Μπουκέλε έκανε γνωστό ότι η χώρα της Λατινικής Αμερικής ξεκίνησε την δική της παραγωγή bitcoin. Ο Μπουκέλε είχε ανακοινώσει επίσης ότι έδωσε εντολή στην κρατική υπηρεσία παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας να κατασκευαστούν γεωθερμικές εγκαταστάσεις παραγωγής bitcoins που να χρησιμοποιούν 100% καθαρή και 100% ανανεώσιμη ενέργεια με μηδενικές εκπομπές βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα.
Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ συνεχίζει ακάθεκτος το σχέδιο του για την ενσωμάτωση των κρυπτονομισμάτων στην οικονομία και τη ζωή της χώρας. Ανακοίνωσε την δημιουργία μιας νέας πόλης η κατασκευή αλλά και λειτουργία της οποίας θα βασίζεται στο Bitcoin.
Η Bitcoin City όπως ονομάζεται το πρότζεκτ θα δημιουργηθεί στους πρόποδες του ηφαιστείου Conchagua στην νοτιοανατολική πλευρά του Ελ Σαλβαδόρ. Η πόλη θα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχει το σχήμα ενός νομίσματος και θα διαθέτει όλα όσα διαθέτει μια πόλη δηλαδή κατοικίες, καταστήματα, αεροδρόμιο, σιδηροδρομικό δίκτυο, μπαρ, εστιατόρια κ.α. Η πόλη θα αποτελεί κέντρο εξόρυξης Bitcoin και τις τεράστιες ποσότητες ενέργειας που απαιτούνται για αυτή την διαδικασία θα προσφέρει το τοπικό ηφαίστειο.
Σύμφωνα με τον Μπουκέλε η πόλη θα είναι αφιερωμένη στο κρυπτονόμισμα και αναμένεται να υπάρχει δυνατότητα πληρωμής κάθε συναλλαγής εκεί με Bitcoin. Είπε επίσης ότι οι κάτοικοι της πόλης δεν θα πληρώνουν φόρους εισοδήματος ή φόρους ακίνητης περιουσίας και το μόνο έσοδο που θα έχει το κράτος από αυτή θα είναι ο ΦΠΑ. Δημιουργείται ένα «ομόλογο Bitcoin» από το κράτος του Ελ Σαλβαδόρ αξίας ενός δισ. δολαρίων. Όπως είπε ο πρόεδρος της χώρας το 50% του ποσού θα δοθεί για την δημιουργία των υποδομών ενέργειας και εξόρυξης του Bitcoin στην πόλη και το υπόλοιπο για την αγορά Bitcoins αναμένοντας από αυτή την αγορά κέρδη τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την λειτουργία διαφόρων υπηρεσιών της Bitcoin City όπως αυτή της καθαριότητας τω δρόμων, της ασφάλειας των κατοίκων κ.α.
Όπως συνέβη και με την ανακοίνωση της υιοθέτησης του Bitcoin ως επίσημο νόμισμα έτσι και με την ανακοίνωση του νέου σχεδίου υπήρξα έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις στο Ελ Σαλβαδόρ από όσους φοβούνται ότι η μικρή σε μέγεθος και εύθραυστη οικονομία της χώρας θα αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω από την ενσωμάτωση σε αυτή των κρυπτονομισμάτων.
Να σημειωθεί ότι διεθνής κοινότητα και οι μεγάλοι οικονομικοί οργανισμοί δεν φαίνεται να βλέπουν με θετικό μάτι το εγχείρημα στο Ελ Σαλβαδόρ. Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας είχε δηλώσει πρόσφατα στο πρακτορείο Reuters ότι η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ ζήτησε από την Παγκόσμια Τράπεζα βοήθεια και συνεργασία στην προσπάθεια ένταξης του bitcoin στην οικονομία της χώρας αλλά η Παγκόσμια Τράπεζα αρνήθηκε αφού δεν υποστηρίζει τα κρυπτονομίσματα.