Η Super League υπάρχει, είναι ήδη εκεί, αλλά όχι ως το πρότζεκτ που εκπόνησε ο πρόεδρος της Ρεάλ Φλορεντίνο Πέρεθ κι εντός 48 ωρών διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη: πρόκειται για ένα εθνικό πρωτάθλημα, το αγγλικό.
Η κυριαρχία, οικονομική και όχι μόνο, της Premier League φαίνεται έτοιμη να επεκταθεί ακόμη περισσότερο στη μετά την πανδημία εποχή.
Από τα διεθνή τηλεοπτικά δικαιώματα έως τους σούπερ δισεκατομμυριούχους που «προσγειώθηκαν» στην Αγγλία, μέχρι τα έργα για νέα γήπεδα, το ήδη μεγάλο χάσμα μεταξύ του αγγλικού πρωταθλήματος και των άλλων ευρωπαϊκών Λιγκών προορίζεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερο.
Οι μεγάλοι «παίκτες» κάνουν τη διαφορά
Ξεκινώντας από τη δύναμη δαπανών των μεμονωμένων συλλόγων, με γνώμονα την άφιξη στην Premier League ιδιοκτητών όπως το σαουδαραβικό ταμείο PIF, το οποίο αγόρασε την πλειοψηφία της Νιούκαστλ, αλλά και τον Ντάνιελ Κρετίνσκι, έναν Τσέχο μεγιστάνα με περιουσιακά στοιχεία 3,53 δισ. σύμφωνα με το Forbes, ο οποίος επένδυσε 160 εκατομμύρια λίρες για να αγοράσει το 27% της Γουέστ Χαμ.
Με την προοπτική, κάθε άλλο παρά τραβηγμένη, ότι στους παραδοσιακούς Bix Six (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Τότεναμ) θα προστεθούν ακόμη δύο ομάδες, δεδομένης της «δύναμης πυρός» των νέων ιδιοκτητών.
Η αξία δίνεται πάνω απ΄ όλα από τον πλούτο των μεμονωμένων αγγλικών συλλόγων, ένας πλούτος που προορίζεται να αυξηθεί τα επόμενα τρία χρόνια, με γνώμονα τα διεθνή τηλεοπτικά δικαιώματα.
Ο θησαυρός των τηλεοπτικών δικαιωμάτων
Η Premier League τους τελευταίους μήνες αποφάσισε να ανανεώσει τα εθνικά τηλεοπτικά δικαιώματα για τα επόμενα τρία χρόνια, επιβεβαιώνοντας τα έσοδα των τελευταίων τριών σεζόν με Sky Sports, BT, Amazon και BBC, που θα πληρώσουν συνολικά 5 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ) για την τριετία.
Το πραγματικό άλμα προς τα εμπρός, όμως, θα γίνει στο διεθνή χώρο. Από τις ΗΠΑ έως τις σκανδιναβικές χώρες, οι περισσότερες από 100 συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί θα φέρουν συνολικά 5 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ) στα ταμεία των αγγλικών συλλόγων: στην ουσία, η αξία εθνικών και ξένων δικαιωμάτων είναι ίση, αν όχι μεγαλύτερη η συμφωνία για τα τηλεοπτικά στο εξωτερικό.
Ανωτερότητα με αποδείξεις και αριθμούς
Η δυναμική των δαπανών έχει επιπτώσεις και στα αποτελέσματα στον αγωνιστικό χώρο: δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πάντα υπήρχε τουλάχιστον μια αγγλική ομάδα στο γήπεδο στους τέσσερις τελευταίους τελικούς του Champions League, με δύο απ΄ αυτούς (Λίβερπουλ-Τότεναμ το 2019 και Τσέλσι-Μάντσεστερ Σίτι το 2021) να διεξάγονται μεταξύ συλλόγων της Premier League!
Επίσης, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στη λίστα των 30 υποψηφίων για τη Χρυσή Μπάλα του 2021 υπάρχουν 13 παίκτες που αγωνίζονται σε ομάδες της αγγλικής Λίγκας, χωρίς να υπολογίζεται η παρουσία στον πάγκο κορυφαίων προπονητών, όπως ο Γιούργκεν Κλοπ, ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο Τόμας Τούχελ και η επιστροφή του Αντόνιο Κόντε.
Οι Άγγλοι «διέλυσαν» τη Super League
Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι οι Big Six ήταν οι πρώτοι που ανέτρεψαν το σχέδιο της Super League. Δεν είναι όμως μόνο τα μεγάλα κλαμπ, αρκεί να σκεφτεί κάποιος τις επενδύσεις σε επίπεδα υποδομής: μετά τις νέες εγκαταστάσεις τις τελευταίες σεζόν.
Πάνω απ΄ όλα το στάδιο της Τότεναμ, ενώ η Έβερτον τους τελευταίους μήνες πήρε το πράσινο φως από την αγγλική κυβέρνηση για το νέο γήπεδο, ενώ η Λίβερπουλ συνεχίζει τα σχέδιά της να επεκτείνει το Άνφιλντ.
Η δυναμική των οπαδών
Με το βλέμμα, βεβαίως, και στους οπαδούς. Όχι μόνο στην επαναλειτουργία των γηπέδων από το καλοκαίρι (διατήρηση χωρητικότητας στο 100% ακόμα και σήμερα, παρά την περίπλοκη επιδημιολογική κατάσταση), με έκρηξη στα έσοδα από τα ταμεία, αλλά και με επιλογή επιστροφής στους όρθιους στα γήπεδα.
Ένας τρόπος για να ικανοποιήσει ακόμα και τους φιλάθλους, οι οποίοι στο μεταξύ ζητούν να έχουν όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα οι θέσεις τους στη διοίκηση των συλλόγων, σε ορισμένες επιλογές: ίσως και γι΄ αυτόν τον λόγο, η Premier League συνεχίζει να διευρύνει τη διαφορά της με τα άλλα πρωταθλήματα.