Τη διαδικτυακή πύλη http://health.europa.eu στην ελληνική γλώσσα εγκαινίασε το μεσημέρι στην Αθήνα ο επίτροπος αρμόδιος για την υγεία και τη διατροφική ασφάλεια, Μάρκος Κυπριανού, παρουσία του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Η νέα ιστοσελίδα καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα για το πώς μπορούμε να ζούμε πιο υγιεινά, για τους τυχόν κινδύνους που μας φοβίζουν στο χώρο της ιατρικής, για τη νομοθεσία, τα συστήματα υγείας αλλά και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο χώρο αυτό, ενώ παρέχει συμβουλές που αφορούν την προληπτική ιατρική και τους εμβολιασμούς.
Από σήμερα η διαδικτυακή πύλη "Υγεία-ΕΕ" που δημιουργήθηκε το Μάιο του 2006 σε όλη την Ευρώπη θα παρέχει ως μηχανισμός ενημέρωσης τις υπηρεσίες της σε όλους τους πολίτες στη χώρα μας που επιθυμούν να έχουν έγκυρη ενημέρωση γύρω από τα θέματα υγείας.
Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην αίθουσα Ξένων Ανταποκριτών ο κ. Κυπριανού εξήγησε ότι η πύλη αυτή απευθύνεται όχι μόνο στους πολίτες που ενδιαφέρονται για θέματα υγείας, αλλά και σε όσους εργάζονται στον τομέα της υγείας, τους επιστήμονες και τους εκπροσώπους διοικήσεων που σχετίζονται με την υγεία.
Οπως είπε ο κ. Κυπριανού οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν στη μητρική τους γλώσσα στη διαδικτυακή πύλη αξιόπιστες πληροφορίες για παθήσεις, αλλά και άλλα θέματα που τους αφορούν άμεσα, οι οποίες πληροφορίες εκτιμά ότι θα «μεταφραστούν» σε πιο υγιεινές επιλογές ζωής.
Η διαδικτυακή πύλη περιλαμβάνει συνδέσμους προς όλες τις σημαντικές διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ βασικά θέματα για τα οποία θα ενημερώνεται ο πολίτης είναι η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση, ο ιός του Εϊτζ, η οδική ασφάλεια, ο καρκίνος, όροι που ουσιαστικά βομβαρδίζουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι εκφράζουν σχετικές απορίες.
Η πύλη έχει έξι θεματικές ενότητες που αφορούν, η πρώτη, την προγενετική παρακολούθηση της υγείας, τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και την ασφάλεια τροφίμων και προϊόντων. Η δεύτερη, αφορά το αλκοόλ , τα ναρκωτικά, το κάπνισμα, τα ταξίδια, τον αθλητισμό και τη σεξουαλική δραστηριότητα, η τρίτη έχει να κάνει με την περιβαλλοντική υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών, η τέταρτη σχετίζεται με τα προβλήματα υγείας και αφορά μια ευρεία γκάμα παθήσεων, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, μεταδιδόμενες ασθένεις και τη γρίπη, ενώ η έκτη ενότητα αφορά την ασφάλεια των ασθενών, τη μακροπρόθεσμη περίθαλψη και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τη θεραπεία και τους υπεύθυνους φροντίδας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ