Προστασία από την ακρίβεια με ένα ευρύ πλέγμα μέτρων

Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021 07:08
UPD:07:10
REUTERS/Mark Makela
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου*

Tο νέο άλμα του πληθωρισμού τον Οκτώβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, επιβεβαιώνει, δυστυχώς, τις εκτιμήσεις μας για το «τσουνάμι» της ακρίβειας και εντείνει την ανησυχία μας για την πορεία των τιμών τους επόμενους μήνες και τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. 

Τα στοιχεία-φωτιά της ΕΛΣΤΑΤ είναι αποκαλυπτικά τόσο για την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους -αύξηση 132,3% στο φυσικό αέριο, 45,9% στο πετρέλαιο θέρμανσης και 18,9% στο ηλεκτρικό ρεύμα σε ένα έτος- όσο και για το σύνολο των προϊόντων που συνθέτουν το καλάθι της νοικοκυράς - με την τιμή του ελαιόλαδου, για παράδειγμα, να αυξάνεται κατά 22,1%. 

Σε σχεδόν όλα τα είδη πρώτης ανάγκης οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης Διατροφής σημείωσε άνοδο 3%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ψωμί, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, νωπά λαχανικά, πατάτες, καφές-κακάο-τσάι, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

Οι εκπρόσωποι της επιμελητηριακής και επιχειρηματικής κοινότητας έχουμε εδώ και καιρό κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η νέα αυτή απειλή, την ώρα που η πανδημία και οι οικονομικές της επιπτώσεις εξακολουθούν να δοκιμάζουν την κοινωνία και την οικονομία. 

Βλέπουμε μέρα με τη μέρα να ψαλιδίζεται ολοένα και περισσότερο το ήδη περιορισμένο διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά και να πολλαπλασιάζεται το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μία σειρά από νέα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, και για πρώτη φορά και των ενεργοβόρων επιχειρήσεων, από την ενεργειακή κρίση.

Είναι θετικό που λαμβάνεται επιτέλους μέριμνα και για τις επιχειρήσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα παρέμεναν εκτός προστασίας, παρά το γεγονός ότι η ενέργεια αποτελεί το κυρίαρχο κόστος λειτουργίας τους.

Η αύξηση της επιδότησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά και η πεντάμηνη αναστολή της πληρωμής ρυθμιζόμενων χρεώσεων για τη βιομηχανία που τροφοδοτείται από τη μέση τάση καθώς και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, θα συμβάλουν αναμφισβήτητα σε έναν βαθμό στον περιορισμό των επιπτώσεων του εκρηκτικού κύματος ανατιμήσεων.
Για την αποτελεσματική, ωστόσο, αντιμετώπιση της σοβαρής κρίσης της ακρίβειας που απλώνεται σε μεταφορικά, πρώτες ύλες και ενέργεια, επηρεάζοντας το σύνολο της οικονομίας, χρειάζεται ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων προστασίας.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος έχει καταθέσει συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, μεταξύ των οποίων η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%, η μη επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αύξηση της τιμής της ενέργειας, για το διάστημα της κρίσης, η κατάργηση του ΕΦΚ στον καφέ, αλλά και φοροελαφρύνσεις, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή ημίμετρα. Απαιτούνται πολυεπίπεδες και στοχευμένες παρεμβάσεις για να σωθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τη δίνη της ακρίβειας. 

* Ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή