Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]
Προφανώς ο στόχος του υπουργείου Εργασίας, δεν ήταν να προκύψουν μόλις 179 δικηγόροι και λογιστές που θα λάβουν πιστοποίηση για να ενταχθούν στην απονομή των συντάξεων. Όταν έχουν ξεκινήσει 1.200 τη διαδικασία της επιμόρφωσης, το να απομένουν περίπου το 10%, δεν ονομάζεται επιτυχία. Πόσο μάλλον όταν οι πληροφορίες από τα… βάθη της Σταδίου 29 λένε ότι οι εξετάσεις ήταν μάλλον εύκολες και τα ερωτήματα μάλλον παιδικά. Άρα, ή οι ενδιαφερόμενοι πήγαν αδιάβαστοι ή έχουν πολύ χαμηλό επίπεδο για να ανταποκριθούν σε ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα. Σε όποια από τις δύο περιπτώσεις και αν βρίσκονται, μάλλον το Οικονομικό Επιμελητήριο και ο Δικηγορικός Σύλλογος, πρέπει να ελέγξουν την επάρκεια των μελών τους, δεν εξηγείται διαφορετικά.
Όμως ακόμα και έτσι, το πρόβλημα παραμένει: Με έναν περίπου… μαγικό αριθμό 179 πιστοποιημένων, δεν αντιμετωπίζεται το «τέρας» των 122.000 κύριων συντάξεων γήρατος, που παραμένουν στην αναμονή. Ούτε δίνοντας σε αυτούς τις «εύκολες» περιπτώσεις λύνεται το πρόβλημα. Έτσι, απόλυτα φυσιολογικά, έρχεται η διοίκηση του ΕΦΚΑ να εξαγγείλει β’ κύκλο επιμόρφωσης και πιστοποίησης που εκκινεί άμεσα, σε μία εβδομάδα, στις 12 Νοεμβρίου. Μάλιστα, δίνεται ακριβές χρονοδιάγραμμα και των επόμενων εξετάσεων (15 Δεκεμβρίου), ώστε να καταστεί εφικτό να αυξηθούν οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι, αν είναι δυνατόν και πριν από τα Χριστούγεννα.
Όμως και πάλι, όλες αυτές οι κινήσεις, περισσότερο βιασύνη δείχνουν και λιγότερο, οργανωμένη αντιμετώπιση ενός τόσο «καυτού» ζητήματος. Μήπως ήρθε η στιγμή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αναθεωρήσει ως προς τις αρχικές τις θέσεις; Μήπως πρέπει να στρέψει το βλέμμα της (και) προς τους συμβασιούχους, που δεν τους ανανέωσε τις συμβάσεις πέρσι τον Ιανουάριο; Επιτελικά και έμπειρα στελέχη της Κοινωνικής Ασφάλισης «φωνάζουν» εδώ και μήνες ότι αυτή είναι η λύση στο πρόβλημα. Όμως οι φωνές τους δεν φτάνουν ως τον 8ο όροφο της Σταδίου 29.
Φτάνουν όμως μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου…