«Πριν εξετάσουμε τη σημασία της ομιλίας του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, το περασμένο Σάββατο, αξίζει να σταθούμε και να θαυμάσουμε το εκπληκτικό θράσος του Ρώσου Προέδρου. Ο κ. Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ "έχουν υπερβεί τα εθνικά τους σύνορα παντοιοτρόπως, μέσω της οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής πολιτικής που επιβάλλουν σε άλλες χώρες. Και όλα αυτά από έναν ηγέτη που επιβάλλει οικονομικό μποϋκοτάζ στη Γεωργία και στη Μολδαβία, ο οποίος διέκοψε, στη διάρκεια του χειμώνα, τις προμήθειες ενέργειας προς την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Αυτόν που υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά τις αποσχιστικές περιοχές στη Γεωργία και στη Μολδαβία, και αυτόν που επενέβη ανοιχτά στις ουκρανικές Προεδρικές εκλογές του 2004, σε μια προσπάθεια να επιβάλλει έναν εκλεκτό του υποψήφιο μέσω νοθείας.
Ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για "μια ολοένα μεγαλύτερη περιφρόνηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου" και ότι συνεπώς "κανένας δεν μπορεί να αισθάνεται ότι το Διεθνές Δίκαιο δημιουργεί γύρω του έναν προστατευτικό κλοιό". Ας το πει αυτό στη βρετανική Σκότλαντ Γιάρντ, όπου οι ανακριτές αδυνατούν να συνεχίσουν την έρευνά τους για το φόνο ενός από τους επικριτές του κ. Πούτιν, επειδή οι δύο βασικοί ύποπτοι έχουν θωρακιστεί πίσω από ένα νομικό τείχος στη Μόσχα.
Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε επίσης ότι η πολιτική των ΗΠΑ "υποκινεί έναν εξοπλιστικό ανταγωνισμό". Λίγα λεπτά αργότερα, παραδέχθηκε με άνεση ότι η Ρωσία εξελίσσει τον νέο διηπειρωτικό πύραυλο Τόπολ-Μ, ότι πρόσφατα προμήθευσε το Ιράν με νέους αντιαεροπορικούς πυραύλους και ότι οι αντιαρματικοί πύραυλοι που παρέδωσε στη Συρία χρησιμοποιήθηκαν από τη Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ στον πόλεμο, το περασμένο καλοκαίρι. Χθες, ο κ. Πούτιν ήταν στη Σαουδική Αραβία, όπου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ολοκλήρωνε την πώληση 150 ρωσικών τεθωρακισμένων Τ-90 και προσφέρθηκε να βοηθήσει τους Σαουδάραβες με πυρηνική τεχνολογία.
Πού αποβλέπει αυτός ο παλληκαρισμός; Χωρίς αμφιβολία έχει να κάνει με την περιοδεία του κ. Πούτιν στη Μέση Ανατολή. Ο Ρώσος ηγέτης κάνει ότι μπορεί για να εκμεταλλευθεί τα προβλήματα των ΗΠΑ στην περιοχή. Μπορεί επίσης να επιδιώκει να προκαταλάβει τις επικρίσεις εναντίον του, από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δυσαρεστούνται ολοένα και περισσότερο από το καθεστώς του.
Αλλά ο Ρώσος Πρόεδρος έχει και ένα μεγαλύτερο στόχο: Να υποστηρίξει την επιστροφή της χώρας του ως δύναμης που θα "εξισορροπούσε" τις ΗΠΑ. Ο κ. Πούτιν, ο οποίος περιέγραψε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ως "καταστροφή", μίλησε νοσταλγικά για τον Ψυχρό Πόλεμο: "...Επρόκειτο σαφώς για μια εύθραυστη και τρομακτική ειρήνη. Όμως ήταν αρκετά δοκιμασμένη. Σήμερα, φαίνεται ότι η ειρήνη δεν είναι και τόσο αξιόπιστη", ανέφερε. Με τη συσσώρευση των εσόδων από τα πετρέλαια, τον έλεγχο των ενεργειακών προμηθειών της Ευρώπης, τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών της δυνάμεων και την προθυμία της να προμηθεύει όπλα και πυρηνική τεχνολογία σε κράτη όπως το Ιράν, η Συρία και η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία θα ανακτούσε μια τέτοια θέση που θα έκανε τις ΗΠΑ "να φοβούνται να πραγματοποιήσουν οποιοδήποτε επιπλέον βήμα χωρίς διαβουλεύσεις". Αυτή είναι η σαφώς δεδηλωμένη φιλοδοξία του Βλαντιμίρ Πούτιν».
WASHINGTON POST