«Διαμαρτύρονται μόνο για να διαμαρτύρονται», αναφέρει η υπουργός Περιβάλλοντος της Ρουάντα για τους νέους που βγαίνουν σήμερα στους δρόμους της Γλασκώβης για να διαδηλώσουν για την κλιματική αλλαγή.
Η Παρασκευή είναι «ημέρα της νεολαίας και της δημόσιας ενδυνάμωσης» στη διάσκεψη για το κλίμα COP26 και η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ επρόκειτο να μιλήσει σε μια πορεία στη Γλασκώβη.
Απαντώντας στις κριτικές της Τούνμπεργκ και των «πράσινων» οργανώσεων για τη διαπραγμάτευση αναφορικά με δικαιώματα εκπομπών άνθρακα, που αποτελεί ένα από τα πιο διχαστικά θέματα στις συνομιλίες της COP26, η Jeanne d'Arc Mujawamariya είναι κατηγορητματική ότι οι διαδηλώσεις γίνονται για το «θόρυβο».
Η Mujawamariya, μιλώντας στο Politico, είπε ότι αναμένει από τις χώρες να συμφωνήσουν στους κανόνες για την αγορά και την πώληση δικαιωμάτων άνθρακα πέρα από τα διεθνή σύνορα.
Τα δικαιώματα εκπομπών άνθρακα είναι άδειες για την εκπομπή αερίων θερμοκηπίου που πρέπει να αγοράσουν όσοι εκπέμπουν άνθρακα, συνήθως από τις κυβερνήσεις.
Η αντιστάθμιση είναι όταν μια χώρα ή μια εταιρεία κάνει κάτι που αφαιρεί άνθρακα από την ατμόσφαιρα, όπως οι δεντροφυτεύσεις, και αυτό μπορεί να πωληθεί σε κάποιον για να μειώσει το αποτύπωμά του σε άνθρακα.
Η Ρουάντα βασίζεται στην πώληση τέτοιων αντισταθμίσεων για να χρηματοδοτήσει την πράσινη μετάβασή της και να προστατεύσει τους πολίτες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε η Mujawamariya.
Ωστόσο, ΜΚΟ και ακτιβιστές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι τέτοιες πιστώσεις είναι μη διαχειρίσιμες και αποσπούν την προσοχή από τη μείωση των εκπομπών. Παράλληλα θεωρούν πως μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι οι αντισταθμίσεις μπορούν να επιτρέψουν σε εταιρείες όπως οι αεροπορικές εταιρείες να συνεχίσουν να ρυπαίνουν, ενώ ορισμένα από τα συστήματα ενδέχεται να μην απομακρύνουν τόσο πολύ άνθρακα όσο διαφημίζεται.
«Η αντιστάθμιση είναι συχνά ένα επικίνδυνο ψέμα για το κλίμα», έγραψε ο Τούνμπεργκ αυτή την εβδομάδα, σχετικά με ένα εθελοντικό πρόγραμμα αντιστάθμισης που έχει δημιουργηθεί από τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ.
Η υπουργός Περιβάλλοντος της Ρουάντα βλέπει μόνο αντιδράσεις χωρίς προτάσεις. «Προτείνουν άλλη λύση;», αναρωτήθηκε. «Τα φύλλα των δέντρων θα διορθώσουν τον άνθρακα, αυτό είναι επιστημονικό», είπε.
Στην COP26, οι κυβερνήσεις συζητούν τους κανόνες για μια παγκόσμια αγορά που πολλές αναπτυσσόμενες χώρες βλέπουν ως τρόπο για να τονώσουν την ανάπτυξη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες να αποδυναμωθούν οι κανόνες, ειδικά από τη Βραζιλία. Άλλες χώρες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα πλημμύριζε την αγορά με δικαιώματα που στην πραγματικότητα δεν οδηγούν σε εξοικονόμηση άνθρακα, κάτι που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ακεραιότητα του συστήματος.
Οι «πράσινες» οργανώσεις φοβούνται από την πλευρά τους ότι ο πολλαπλασιασμός των έργων αντιστάθμισης θα καταστήσει πολύ εύκολο τον ισχυρισμό ότι οι δεσμεύσεις μηδενικού άνθρακα εκπληρώνονται, χωρίς να μειώνονται όμως οι εκπομπές στον πραγματικό κόσμο.
Αλλά η Mujawamariya σημείωσε ότι είναι δύσκολο να εξασφαλιστούν επενδύσεις για έργα που στοχεύουν να τερματιστεί η χρήση παραδοσιακών καυσίμων όπως το ξύλο και να μετατοπίσει τους ανθρώπους στο υγρό αέριο πετρελαίου και το βιοαέριο, και είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα άνθρακα και υγείας της Ρουάντα. Όπως είπε, η αποθήκευση άνθρακα για λογαριασμό άλλων χωρών ή εταιρειών είναι μια σημαντική οικονομική ευκαιρία για τη Ρουάντα, η οποία είναι κατά 30% δάσος και αύξησε την κάλυψή της κατά περίπου 35.000 εκτάρια μεταξύ 2009 και 2019, σύμφωνα με κυβερνητική έρευνα.
«Αν μιλάμε για ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, δεν θα έρθει από τον ουρανό, πρέπει να εργαστούμε γι' αυτό. Πρέπει να επενδύσουμε», είπε. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε [τη] δικαιολογία απλώς να καθόμαστε και να περιμένουμε τον Σαμαρείτη να έρθει και να μας σώσει», συνέχισε.
naftemporiki.gr