Ο κλιματικός «Εωσφόρος» απειλεί την Ευρώπη

Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2021 10:23
UPD:10:23
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Τα τρομερά κύματα καύσωνα που σαρώνουν τα τελευταία χρόνια την ιταλική χερσόνησο οδηγώντας τον υδράργυρο των θερμόμετρων το περασμένο καλοκαίρι στους 48,8 βαθμούς Κελσίου οφείλονται σε ένα αντικυκλώνα που ονομάστηκε «Εωσφόρος». Πρόκειται για ένα φαινόμενο που σχηματίζεται από μια ζώνη υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης όπου ο αέρας βυθίζεται εκτοξεύοντας τις θερμοκρασίες.

Στην διάρκεια των εργασιών τις διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα στη Γλασκώβη το Met Office, η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας, προχώρησε σε μια άκρως ανησυχητική πρόβλεψη. Οι επιστήμονες του Met Office υποστηρίζουν ότι αν δεν υπάρξει άμεσα δραστικός περιορισμός των εκπομπών αερίων ο Εωσφόρος θα κάνει την εμφάνιση του στην Ευρώπη κάθε τρία χρόνια προκαλώντας κύματα καύσωνα 50 βαθμών Κελσίου.

«Οι πιθανότητες εμφάνισης τέτοιων ακραίων φαινομένων αυξάνονται συνεχώς. Μπορούμε να είμαστε πλέον πιο σίγουροι από όσο ποτέ πριν για το ότι αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Τα επιστημονικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα για το ότι όσο ταχύτερα μειώσουμε τις εκπομπές βλαβερών αερίων τόσο περισσότερο θα αποφεύγουμε τις βαρύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» αναφέρει ο καθηγητής Πίτερ Σκοτ, στέλεχος του Met Office.

Την στιγμή που όπως όλα δείχνουν δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα μέχρι το τέλος της δεκαετίας η επιστημονική κοινότητα αναφέρει ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει πλέον να μηδενιστούν οι εκπομπές βλαβερών αερίων σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2050.

Όμως χώρες που αποτελούν μεγάλους ρυπαντές όπως η Κίνα και η Ρωσία δεν δείχνουν προς παρόν διάθεση να προχωρήσουν με γρήγορα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Η Κίνα έχει οριοθετήσει την απεξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα στο δεύτερο μισό του 21ου αιώνα ενώ η Ρωσία δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην ανακοίνωση κάποιου σχετικού στόχου. Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι θέλουν να αποκτήσουν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2050.

 

Προτεινόμενα για εσάς