Οι εκπομπές ρύπων από το διοξείδιο του άνθρακα επέστρεψαν σε προ πανδημίας επίπεδο, σύμφωνα με μια πρώιμη εκτίμηση της ερευνητικής ομάδας Global Carbon Project που προετοιμάστηκε για τις συνομιλίες της COP26 που πραγματοποιούνται στη Γλασκώβη.
Οι νέοι αριθμοί απεικονίζουν έντονα την παγκόσμια πρόκληση που τίθεται από δεκαετίες καθυστερημένης πολιτικής, δράσης και επενδύσεων για το κλίμα. Για να επιτευχθεί ο στόχος του 2050 της Συμφωνίας του Παρισιού, ο οποίος απαιτεί όρια στην αύξηση της θερμοκρασίας, τα έθνη θα πρέπει τώρα να μειώνουν τις εκπομπές κάθε χρόνο κατά ένα ποσό μεγαλύτερο από την παραγωγή άνθρακα της Γερμανίας και της Σαουδικής Αραβίας μαζί.
Οι εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά 4,9% πάνω από το επίπεδο του 2020, σε 36,4 γιγατόνους CO₂, ή σχεδόν στο επίπεδο του 2019. Πέρυσι, οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 5,4% μετά την καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα λόγω του Covid-19, καθώς περιορίστηκε και η οικονομική δραστηριότητα σε μεγάλο μέρος του κόσμου.
«Οι εκπομπές έσπασαν σαν λάστιχο», είπε ο Ρόμπερτ Τζάκσον, καθηγητής επιστήμης συστημάτων της γης στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και πρόεδρος του Παγκόσμιου Έργου Άνθρακα. «Αυτό είναι το ίδιο πράγμα που είδαμε μετά το 2008, όπου οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 1,5% το 2009 και στη συνέχεια αυξήθηκαν κατά 5% το 2010 σαν να μην είχε αλλάξει τίποτα».
Η πικρή επίγευση του αισθήματος της χαμένης ευκαιρίας με την οποία ξεκίνησε η σύνοδος για το κλίμα την Κυριακή λόγω της απουσίας μιας πραγματικά πράσινης ανάκαμψης μετά τον κορωνοϊό ενισχύεται μετά από αυτά τα στοιχεία.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, το διοξείδιο του άνθρακα που αποβάλλεται από τον ενεργειακό τομέα θα αυξηθεί κατά 4,9% το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Υπάρχει μόνο ένα παρόμοιο προηγούμενο για μια τόσο μεγάλη αύξηση: η αύξηση άνω του 5% το 2010 μετά τη μεγάλη ύφεση.
Τέσσερις μεγάλες οικονομίες υπεύθυνες
Ο κύριος υπεύθυνος για την παγκόσμια ανάκαμψη των εκπομπών αυτό το 2021 είναι η αύξηση της χρήσης άνθρακα για τον ενεργειακό και βιομηχανικό τομέα στην Κίνα. Οι εκπομπές από αυτό το ορυκτό καύσιμο — τον κορυφαίο παράγοντα εκπομπής CO₂ στον κόσμο — και το φυσικό αέριο έχουν επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.
Σύμφωνα με την El Pais, αυτό δεν συμβαίνει, αυτή τη στιγμή, με το πετρέλαιο, του οποίου οι εκπομπές παραμένουν χαμηλότερες από αυτές του 2019, καθώς οι τομείς των οδικών μεταφορών και των αερομεταφορών δεν έχουν ανακάμψει πλήρως.
Τέσσερις μεγάλες οικονομίες - η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ινδία - θα είναι υπεύθυνες το 2021 για το 59% του συνόλου του διοξειδίου του άνθρακα που αποβάλλεται από τον παγκόσμιο ενεργειακό και βιομηχανικό τομέα. Η Κίνα θα είναι μακράν πρώτη, με 31% των εκπομπών. Θα ακολουθήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με 14% και η ΕΕ και η Ινδία, με 7% η καθεμία.
Στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ, η μελέτη προβλέπει ότι και οι δύο οικονομίες θα συνεχίσουν με την τάση προοδευτικής μείωσης των εκπομπών που είχαν ήδη πριν από τον κορωνοϊό. Το 2021, οι εκπομπές CO₂ στις ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά 7,6%, αλλά δεν θα ανακτήσουν το έδαφος που χάθηκε στην πανδημία, αφού το 2020 μειώθηκε κατά 10,6%. Ως εκ τούτου, στο τέλος του 2021, οι εκπομπές στις ΗΠΑ θα είναι 3,7% χαμηλότερες από το 2019, σύμφωνα με την πορεία που είχε ακολουθήσει από το 2005.
Το ίδιο συμβαίνει και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν τελειώσει το 2021, οι εκπομπές των κύριων αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα θα έχουν αυξηθεί κατά 7,6%. Εάν οι εκπομπές της Ευρώπης από το 2021 συγκριθούν με αυτές του 2019, η μείωση θα είναι 4,2%. Η ΕΕ έφτασε στο ανώτατο όριο των εκπομπών της το 1990 και έκτοτε συνέχισε να μειώνεται.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, El Pais