Σούπερ κοσμική φυσαλίδα πονοκεφαλιάζει τους επιστήμονες

Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021 10:51
UPD:11:15
NASA, ESA, V. Ksoll and D. Gouliermis (Universität

Μια εικόνα του κενού στην καρδιά του νεφελώματος Ν44 που οι επιστήμονες αδυνατούν προς το παρόν να εξηγήσουν.

A- A A+

Η NASA ανακοίνωσε ότι ομάδα επιστημόνων μελετώντας εικόνες και δεδομένα που έστειλε το διαστημικό Hubble εντόπισε μια μυστηριώδη κοσμική δομή, μια «σούπερ φυσαλίδα» όπως την ονόμασαν, στο κέντρο ενός νεφελώματος σε γειτονικό μας γαλαξία. Το νεφέλωμα N44 βρίσκεται στο Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου, ένα γαλαξία που απέχει περίπου 165 χιλιάδες έτη φωτός από τη Γη. Πρόκειται για ένα μικρό γαλαξία που θεωρούνταν δορυφόρος του δικού μας αλλά τελικά διαπιστώθηκε ότι δεν είναι. Είναι δέκα φορές μικρότερος από το δικό μας γαλαξία και διαθέτει περίπου 20 φορές λιγότερα άστρα.

To νεφέλωμα Ν44 έχει έκταση χιλίων ετών φωτός και στο κέντρο του βρίσκεται η «σούπερ φυσαλίδα» που είναι ένα… κενό, μια περιοχή που δεν διαθέτει κανένα άστρο ή κάποιο άλλο διαστημικό σώμα. Η φυσαλίδα που έχει διάμετρο 250 ετών φωτός «αποτελεί μυστήριο» σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA και προς το παρόν πονοκεφαλιάζει τους ειδικούς. Στο τραπέζι έχουν ήδη πέσει διάφορες θεωρίες για την επιβεβαίωση των οποίων πρέπει βέβαια να συλλεχθούν περισσότερα δεδομένα από την συγκεκριμένη περιοχή.

Το γεγονός ότι το υπόλοιπο νεφέλωμα είναι γεμάτο άστρα οδηγεί τους επιστήμονες σε ιδέες που σχετίζονται με φαινόμενα που παράγονται από εκρήξεις σουπερνόβα. Κάποιο από τα φαινόμενα που ακολουθούν αυτές τις τρομερές αστρικές εκρήξεις είναι πιθανό να δημιούργησε το τεράστιο κενό στο νεφέλωμα. Το σενάριο αυτό ενισχύει το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί υπολείμματα μιας έκρηξης σουπερνόβα που συνέβη κοντά στην φυσαλίδα και η ημερομηνία της έκρηξης με αυτή της εμφάνισης της φυσαλίδας είναι κοντινές.

 

Προτεινόμενα για εσάς