Είχε γίνει γνωστό ότι η Σαουδική Αραβία ήθελε να κατασκευάσει σε μια βορειοδυτική περιοχή της χώρας μια πόλη βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Η πόλη έχει ονομαστεί Neom και το σχέδιο είναι να μην διαθέτει δρόμους και αυτοκίνητα και γενικότερα να λειτουργεί ενεργειακά αλλά και σε κάθε της πτυχή με τρόπο απόλυτα φιλικό στο περιβάλλον. Το εγχείρημα θεωρείται ως μια προσπάθεια απεξάρτησης της Σαουδικής Αραβίας από τα ορυκτά καύσιμα αν και εξακολουθεί να είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο.
Η πόλη αυτή θα δημιουργηθεί στην βορειοδυτική πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, θα ξεκινά από μια ορεινή περιοχή και θα καταλήγει στην Ερυθρά Θάλασσα. Τον περασμένο Ιανουάριο ο Πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας που εκτελεί χρέη πρωθυπουργού και υπουργού αμύνης της χώρας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσουν σύντομα οι εργασίες κατασκευής της Neom. Όπως είχε πει αρχικά θα κατασκευαστεί η «ραχοκοκαλιά» της πόλης η οποία ονομάζεται «The Line».
Όπως λέει και το όνομα της πρόκειται για ένα ευθύγραμμο άξονα μήκους 170 χλμ. ο οποίος θα αποτελείται από τρία επίπεδα, ένα επιφανειακό και δύο υπόγεια. Στο πρώτο επίπεδο, αυτό πάνω στο έδαφος, θα κατασκευαστούν οι χώροι και οι εγκαταστάσεις που θα ζουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης. Στο δεύτερο επίπεδο θα κινούνται τα μέσα μεταφοράς των κατοίκων και επισκεπτών της Neom οι οποίοι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να μετακινούνται από οποιοδήποτε σημείο της πόλης σε οποιοδήποτε άλλο σε μάξιμουμ χρόνο 20 λεπτών. Στο τρίτο επίπεδο της πόλης θα είναι εγκατεστημένες όλες οι απαραίτητες υποδομές για την λειτουργία της πόλης.
Το συνολικό κόστος της κατασκευής της Neom έχει υπολογιστεί στα 500 δισ. δολάρια και το κόστος της Line στα 100-200 δισ. δολάρια. Τα έργα για την δημιουργία της Line ξεκίνησαν με τις πρώτες μπουλντόζες και μηχανήματα να σκάβουν το έδαφος και να αρχίζουν να δημιουργούν τα τούνελ μέσα από τα βουνά από όπου θα περνά αυτή η… γραμμή. Μάλιστα οι εργασίες πιθανότατα δεν θα γίνουν από την μια πλευρά προς την άλλη αλλά θα δημιουργηθούν δύο ομάδες εργασίας που θα ξεκινήσουν τα έργα από τα αντίθετα σημεία του άξονα και θα προχωρούν ώστε να συναντηθούν στο κέντρο του. Στόχος των κατασκευαστών είναι τα έργα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 και η Neom να είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους πρώτους κατοίκους της το 2024.
Οι κατασκευαστές λένε μάλιστα ότι το φυσικό τοπίο της περιοχής θα παραμείνει ίδιο σε ποσοστό 95% που είναι ένας ακόμη φιλόδοξος στόχος. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η πόλη θα μπορεί να φιλοξενήσει ένα εκατομμύριο άτομα. Η Neom θα διαθέτει σχολεία, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα και ότι άλλο διαθέτει μια σύγχρονη πόλη τα οποία θα κατασκευαστούν με λογική μικρών κυψελών που κάθε μια θα διαθέτει όλα όσα χρειάζεται ένα κάτοικος για να διαμένει εκεί και όσα βρίσκονται σε μια κυψέλη θα είναι προσβάσιμα με τα πόδια σε χρόνους που δεν ξεπερνούν τα πέντε λεπτά περπάτημα. Η κατασκευή της πόλης θα δημιουργήσει περίπου 380 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας κάτι που αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της Σαουδικής Αραβίας.
«Γιατί πρέπει να θυσιάζουμε την φύση προς όφελος της ανάπτυξης; Γιατί πρέπει να χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο επτά εκατ. άνθρωποι εξαιτίας της μόλυνσης; Γιατί πρέπει να χάνουν την ζωή τους ένα εκατ. άνθρωποι κάθε χρόνο σε τροχαία ατυχήματα;» είχε πει στο διάγγελμα του ο Μπιν Σαλμάν θέλοντας να εξηγήσει την απόφαση για την δημιουργία της Neom. Απομένει τώρα να δούμε αν το πρότζεκτ αυτό θα υλοποιηθεί και θα έχει φυσικά τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε πως θα είναι μια τέτοια πόλη και πώς θα λειτουργεί.