Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Στην οικονομία στρέφει το βλέμμα η κυβέρνηση, που εστιάζει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει για τον σκοπό αυτόν έναν κύκλο επαφών, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο από τη Νέα Υόρκη, συνεχίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ριάντ και ακολουθεί το Λονδίνο στα μέσα Νοεμβρίου.
Τα καλά μηνύματα από το πεδίο της οικονομίας έχουν προκαλέσει ικανοποίηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που «βλέπει» ανάπτυξη άνω του 6% τη φετινή χρόνια. Ωστόσο, την ίδια στιγμή το διεθνές ράλι αυξήσεων στην ενέργεια προκαλεί προβληματισμό και παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό η κυβέρνηση «κοιτά» εκτός συνόρων για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, ποντάροντας σε μια σειρά θετικών οικονομικών δεικτών (ψήφος εμπιστοσύνης αγορών, καλή πορεία εξαγωγών κ.α.). Την προηγούμενη εβδομάδα σε συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας συμφωνήθηκε η θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η δυνατότητα ενίσχυσης της συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού εξετάστηκε και στη συνάντηση που είχε ο Κ. Μητσοτάκης με τον πρίγκιπα διάδοχο και πρωθυπουργό του Μπαχρέιν Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα.
Επαφές με Κίνα - Βρετανία
Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Γουάνγκ Γι, με το «μενού» να περιλαμβάνει και την οικονομία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξετάστηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων, σε συνέχεια της κύρωσης από τη Βουλή της συμφωνίας για παραχώρηση επιπλέον ποσοστού 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO Shipping.
Οικονομικό «άρωμα» θα έχει και η επίσκεψη που σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός στο Λονδίνο στις 16 Νοεμβρίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον (υπενθυμίζεται πως πρόσφατα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν διμερή συμφωνία), ωστόσο παράλληλα θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με επενδυτές.
Η γεωπολιτική διάσταση του ενεργειακού
Με τις αυξήσεις στην ενέργεια να απασχολούν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, η Αθήνα φέρνει στο προσκήνιο και τη γεωπολιτική διάσταση του θέματος. Ο πρωθυπουργός έχει αναφερθεί στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ανατολική Μεσόγειος, ως εναλλακτική πηγή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Μάλιστα, το ενεργειακό συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κόμβο περιφερειακής συνεργασίας για την πράσινη ενέργεια, αλλά και βασικό παράγοντα στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.
Να σημειωθεί πως η κλιματική κρίση και ο φιλόδοξος στόχος της πράσινης μετάβασης θα βρεθεί στο επίκεντρο των εργασιών της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιµατική Αλλαγή (COP26), που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Γλασκώβη. Ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στις κινήσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.
«Κλείνουμε όλα μας τα λιγνιτικά εργοστάσια, μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το 2028 και επενδύουμε σε μεγάλο βαθμό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» σημείωσε από τη Σαουδική Αραβία ο πρωθυπουργός. Προσέθεσε δε πως «ο νέος στόχος μας, κάτι που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον - και είμαι βέβαιος ότι θα έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον και για επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή - είναι η υπεράκτια αιολική ενέργεια, για την οποία πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε ένα νομικό πλαίσιο ώστε να αξιοποιήσουμε το σημαντικό αιολικό δυναμικό που διαθέτουμε στην Ελλάδα».
Υπενθυμίζεται πως η Ευρώπη φιλοδοξεί να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050. Μάλιστα, έχει μπει και ένας ενδιάμεσος φιλόδοξος στόχος, με μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030.