Οι παγκόσμιοι ηγέτες άργησαν πάρα πολύ να αναγνωρίσουν τις πλήρεις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο οι 20 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου παραμένουν διχασμένες σχετικά με τις προτάσεις για την ενίσχυση της καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξή του.
Μιλώντας στο Politico ενόψει της συνόδου εργασίας των ηγετών της G20 για την κλιματική πολιτική το πρωί της Κυριακής, ο k. Μισέλ κάλεσε τους συναδέλφους να καταβάλουν τα απαραίτητα χρήματα και την προσπάθεια — εκπληρώνοντας τους στόχους των συμφωνιών του Παρισιού για το κλίμα και στη συνέχεια ξεπερνώντας τους.
«Με βάση τις νέες επιστημονικές εκθέσεις, βλέπουμε ότι δεν είναι αρκετό, ότι πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι», είπε ο Σαρλ Μισέλ.
«Μας πήρε πάρα πολύ χρόνο συλλογικά, προτού αποφασίσουμε να ακούσουμε προσεκτικά τους επιστήμονες», είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου. «Αλλά τώρα τα τελευταία δύο, τρία, τέσσερα χρόνια, καταλάβαμε ότι αυτό είναι σοβαρό και τώρα πρέπει να επιταχύνουμε. Και επειδή χρειάστηκε πολύς χρόνος πριν καταλάβουμε ότι τα καθήκοντα είναι πολύ περίπλοκα και πολύ δύσκολα.»
Ο Μισέλ συναντήθηκε την Παρασκευή το πρωί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και είπε ότι κατάλαβε από αυτή τη συνάντηση ότι ορισμένοι ηγέτες της G20 θα ήταν εξαιρετικά απρόθυμοι να συμφωνήσουν σε ένα ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής που θέτει τους στόχους και τις δεσμεύσεις τους.
«Για ορισμένες χώρες όπως η Ινδία», είπε, «μπορούμε να δούμε ότι για αυτές δεν είναι εύκολο να αποδεχτούν την ενίσχυση του στόχου, γιατί για αυτές είναι πιο σημαντικό πρώτα να βεβαιωθούν ότι όλοι τηρούν τη Συμφωνία του Παρισιού.»
Ο κ. Μισέλ προέβλεψε ότι θα υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών και των διαπραγματευτών τους. «Αισθανόμαστε, κατά την προετοιμασία αυτής της δήλωσης, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και οι επόμενες ώρες θα είναι σημαντικές για να αξιολογήσουμε εάν είμαστε σε θέση να συγκεντρώσουμε την G20», είπε.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου επαίνεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την επιστροφή στη συμφωνία του Παρισιού, τις οποίες είχε αποκηρύξει ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά ο κ. Μισέλ κάλεσε επίσης την κυβέρνηση των ΗΠΑ να είναι πιο σαφής σχετικά με το τι ακριβώς είναι διατεθειμένη να κάνει. Ο κ. Μπάιντεν έχει μόνο περιορισμένη υποστήριξη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για ορισμένα από τα πιο επώδυνα και ακριβά μέτρα που απαιτούνται για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
«Πρέπει να μπούμε στις λεπτομέρειες τώρα για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε διαφανείς», είπε ο Μισέλ, «για να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει μια σαφής και διαφανής αξιολόγηση, και ότι γνωρίζουμε ακριβώς τι προσφέρει τι».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico