Η αϊτινή αστυνομία έλαβε αποδείξεις πως βρίσκονται στη ζωή τα μέλη ομάδας ιεραποστόλων και οι συγγενείς τους, 16 πολίτες ΗΠΑ και 1 Καναδά, που απήχθησαν τη 16η Οκτωβρίου ανατολικά της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, δήλωσε χθες Πέμπτη πηγή προσκείμενη σ’ αυτήν.
«Λάβαμε αποδείξεις ότι όλοι οι απαχθέντες βρίσκονται στη ζωή», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αστυνομική πηγή, χωρίς να διευκρινίσει ούτε πότε παρελήφθησαν, ούτε ποια είναι η φύση των τεκμηρίων.
«Βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των αλλοδαπών. Κλιμάκιο αντιμετώπισης απαγωγών, υπό την κεντρική διεύθυνση της δικαστικής αστυνομίας, συνομιλεί με τους απαγωγείς», σημείωσε η πηγή και πρόσθεσε πως «συνεργάζονται αρκετοί πράκτορες του FBI», της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας, με τις αϊτινές αρχές στην υπόθεση αυτή.
Η απαγωγή 16 Αμερικανών και ενός Καναδού έγινε καθώς επέστρεφαν από επίσκεψη σε ορφανοτροφείο, στην καρδιά περιοχής που ελέγχει μια από τις πιο επίφοβες συμμορίες στην Αϊτή.
Σύμφωνα με τη θρησκευτική οργάνωση Christian Aid Ministries, στην οποία ανήκουν οι ιεραπόστολοι που απήχθησαν, η ομάδα αποτελείται από 12 ενήλικους, ηλικίας μεταξύ 18 και 48 ετών, και πέντε παιδιά, ένα μικρότερο από 8 μηνών και τα υπόλοιπα 3, 6, 13 και 15 ετών.
Τα μέλη της συμμορίας που είναι γνωστή με την ονομασία «400 Mawozo» κρατούν τους 17 ομήρους επί 13 ημέρες κι απαιτούν λύτρα 17 εκατομμυρίων δολαρίων, ενός εκατομμυρίου δολαρίων ανά όμηρο, κατά τις πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα, ο αρχηγός της συμμορίας απείλησε να εκτελέσει τους ομήρους.
Αν δεν καταβληθούν τα λύτρα, «θα σκοτώσω αυτούς τους Αμερικανούς», διεμήνυσε στην κρεολική γλώσσα ο Ουίλσον Τζόζεφ.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατατάσσει την Αϊτή στον κατάλογο των χωρών όπου δίνει οδηγία να μην ταξιδεύουν οι πολίτες της, κυρίως εξαιτίας της έξαρσης των απαγωγών με θύματα «συχνά» Αμερικανούς.
Συμμορίες διέπραξαν τουλάχιστον 782 απαγωγές για λύτρα από την αρχή της χρονιάς στην Αϊτή, αριθμό σχεδόν ίσο με αυτόν που καταγράφηκε ολόκληρο το 2020 (796), σύμφωνα με το Κέντρο Αναλύσεων και Μελετών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Centre d'analyse et de recherches en droits humains, CARDH), που εδρεύει στο Πορτ-ο-Πρενς.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP