Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρουσίασε σήμερα ένα νέο σχέδιο στη μάχη κατά της πανδημίας Covid-19 στις φτωχότερες χώρες και ζήτησε 23,4 δισεκατομμύρια δολάρια για τους επόμενους 12 μήνες για να το χρηματοδοτήσει.
Η συμμαχία των κυριότερων διεθνών αρχών υγείας (ACT Accelerator- Επιταχυντής πρόσβασης στα εργαλεία κατά της Covid-19) «έχει ανάγκη από το ποσό των 23,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει τις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο προκειμένου να επωφεληθούν στη μάχη κατά της Covid-9 από τώρα και έως το Σεπτέμβριο του 2022», αναφέρει σε δελτίο τύπου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που υπογραμμίζει πως αυτό το ποσό είναι ελάχιστο σε σχέση με τα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια οικονομικών απωλειών, που προκάλεσε η πανδημία αλλά και το κόστος των σχεδίων ανάκαμψης.
«Η άνιση πρόσβαση στα τεστ, στις θεραπείες και στα εμβόλια παρατείνει την πανδημία σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης νέων πιο επικίνδυνων παραλλαγών, που θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τα υπάρχοντα μέσα στη μάχη κατά της ασθένειας», σημειώνεται.
Η πανδημία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 5 εκατομμύρια ανθρώπους από τότε που ξεκίνησε στην Κίνα στα τέλη του 2019, «απέχει πολύ από το να τελειώσει», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
«Έως σήμερα, μονάχα το 0,4% των τεστ και το 0,5% των εμβολίων που χορηγούνται σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιήθηκαν σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα, παρά το γεγονός ότι αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού», επισημαίνεται στο δελτίο τύπου.
Ο ίδιος επανέλαβε την έκκλησή του στους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της G20, που αναμένεται να συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη, να χρηματοδοτήσουν «στο σύνολό της» τη νέα στρατηγική.
Πηγή: ΑΜΠΕ