Εγκρίθηκε ομόφωνα από την Κυβερνητική Επιτροπή ο νόμος πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής ακολούθησαν δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στην παιδεία .
Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για ακινησία και τέλμα, σημειώνοντας ότι είναι γνωστό πως υπάρχουν μειοψηφίες που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, ενώ επικρίνοντας το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της Αριστεράς για τη στάση τους, σημείωσε ότι υπήρξε εξαντλητικός διάλογος και η κυβέρνηση αναζήτησε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, όμως κάποιοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν και να μη συμμετάσχουν σ’ αυτή τη διαδικασία.
«Είναι η ώρα των αποφάσεων,οι πολίτες απαιτούν να προχωρήσουν οι αλλαγές, που είναι συνετές και ταυτόχρονα τολμηρές,οι συνθήκες είναι ώριμες για τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Καραμανλής.
Στόχος του νόμου-πλαισίου, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι η αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων με πραγματικό αυτοδιοίκητο, με πτυχία κύρους και τους πτυχιούχους να μπορούν να βρουν θέσεις εργασίας, ισάξιες με τους ευρωπαίους συναδέλφους τους. «Δεν μπορούμε, είπε χαρακτηριστικά, τα πανεπιστήμια να μείνουν πίσω με δεδομένα παρελθόντος, όταν τα άλλα πανεπιστήμια στο εξωτερικό τρέχουν πιο γρήγορα».
Μεταρρύθμιση σε τέσσερις άξονες
Πρώτος άξονας της μεταρρύθμισης είναι η ενίσχυση της αυτοτέλειας και της αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων, με παράλληλη θέσπιση εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας τους. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η χρηματοδότησή τους θα γίνεται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα και ταυτόχρονα θα έχουν τη δυνατότητα για αυτόνομη κατάρτιση τετραετούς προγραμματισμού, με τη συνδρομή γραμματέα τον οποίο θα επιλέγουν τα ίδια τα ιδρύματα.
Δεύτερος άξονας είναι ο κοινωνικός ρόλος του Πανεπιστημίου, με τον πρωθυπουργό να μιλά για ενίσχυση επιμελών φοιτητών μέσω υποτροφιών και άτοκων φοιτητικών δανείων με ευνοϊκούς όρους ώστε να στηρίζονται οι οικονομικά ασθενέστεροι, ενώ αναφέρθηκε και στην εναρμόνιση των πρακτικών με τα βέλτιστα διεθνή πρότυπα.
Τρίτος άξονας είναι η θωράκιση του κύρους του πανεπιστημίου. Ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε πως δεν καταργείται το άσυλο και παραμένει στην ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας, σημειώνοντας, όμως, πως όταν συντελούνται εγκληματικές πράξεις θα αποφασίζει το πρυτανικό συμβούλιο και όχι η σύγκλητος, καθώς, όπως είπε, το όργανο αυτό είναι πιο ευέλικτο.
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως καταργείται η πρακτική των «αιώνιων» φοιτητών, κάτι που όπως είπε, δεν ισχύει σε καμιά προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα και υποβαθμίζει το κύρος των πανεπιστημίων μας.
Τέταρτον, αποκομματικοποιούνται οι πρυτανικές εκλογές. Οι φοιτητές ψηφίζουν άμεσα τις πρυτανικές αρχές που οι ίδιοι προτιμούν, με καθολική ψηφοφορία και όχι μέσω εκπροσώπων που επιλέγουν οι κομματικές φοιτητικές παρατάξεις.
Επίσης ο πρωθυπουργός μίλησε για εισαγωγή της αξιολόγησης των Πανεπιστημίων, μέσα από πανεπιστημιακές επιτροπές αναγνωρισμένου κύρους.
«Γνωρίζω βεβαίως πως κάποιες μειοψηφίες θα συνεχίσουν να αντιδρούν. Όμως η μεταρρύθμιση εκφράζει τις ανάγκες της κοινωνίας. Οι αλλαγές έχουν την στήριξη των πολιτών. Υπηρετούν τον τόπο. Υπηρετούν το μέλλον των παιδιών μας. Με αίσθημα ευθύνης προχωρούμε μπροστά», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, δήλωσε ότι πρόκειται «για σημαντική μεταρρύθμιση στο χώρο της Παιδείας, η οποία αφορά το μέλλον του συνόλου του ελληνικού λαού».
Η κυβέρνηση νοιάζεται για αυτό που δεν νοιάστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλαδή την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί και απάντηση σε όσους αμφισβήτησαν την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Ο Π. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι με την πρόταση της κυβέρνησης για τη μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, θα σταματήσει και το κακό της κερδοσκοπίας που έχει φτάσει και στο χώρο των πανεπιστημίων με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για το μπαράζ δηλώσεων υπουργών μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, και αν αυτό αποτελεί στήριξη προς την υπουργό Παιδείας, ο κ.Παυλόπουλος παρατήρησε πως «δεν χρειάζεται στήριξη η κ Γιαννάκου, η οποία έχει και την ευθύνη του υπουργείου της, καθώς ό,τι αποφασίζει η κυβέρνηση, αποφασίζεται συλλογικά».
Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας τόνισε ότι η ομόφωνη απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής είναι μια απόφαση που στηρίζει την αναβάθμιση της ανώτατης δημόσιας εκπαίδευσης, με τρόπο αποτελεσματικό και ουσιαστικό που επιτρέπει στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ να μπουν στη νέα εποχή με δυναμισμό και να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο την πιο σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας,που είναι το ανθρώπινο δυναμικό της και ιδίως οι νέοι.