Το μεταναστευτικό και η κατάσταση στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία αποτελούν τα βασικά θέματα που πέφτουν στο τραπέζι των Βρυξελλών, όπου πραγματοποιείται για δεύτερη ημέρα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
«Η ΕΕ παραμένει αποφασισμένη στοχεύοντας να εξασφαλίσει τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της», αναφέρεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων που επικαλείται το EURACTIV.
Στο προσχέδιο αναφέρεται επίσης πως «δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς», προσθέτοντας ότι η Ένωση «καταδικάζει τις πρόσφατες υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ και θα απαντήσει ανάλογα».
Με τον όρο «υβριδικές επιθέσεις» η ΕΕ αναφέρεται στην πίεση που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στα σύνορα της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας όπου σημειώνονται απότομες αυξήσεις μεταναστών από χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορά τους από τη Λευκορωσία. Η Βαρσοβία και οι Βρυξέλλες κάνουν λόγο για μια μορφή «υβριδικού πολέμου» που έχει σχεδιαστεί για να πιέσει την ΕΕ για τις κυρώσεις που επιβάλλονται στο Μινσκ.
Ο «υβριδικός πόλεμος» έχει οδηγήσει σε, συνολικά από την αρχή του καλοκαιριού, οκτώ νεκρούς στα σύνορα Πολωνίας- Λευκορωσίας.
«Βλέπουμε ότι ο Λουκασένκο προσαρμόζεται στην κατάσταση», δήλωσε ο Πολωνός αναπληρωτής Εξωτερικών Marcin Przydacz στο EURACTIV ενόψει της Συνόδου. «Μόλις είδε ότι χρησιμοποιούνται ανθρωπιστικά επιχειρήματα, συνέχισε να στέλνει ακόμη περισσότερους ανθρώπους σε ακόμη χειρότερη κατάσταση –παιδιά, μητέρες κ.λπ.– για να δημιουργήσει διαιρέσεις στην Πολωνία και σε ολόκληρη την Ευρώπη», είπε. Ερωτηθείς εάν η ΕΕ πρέπει να νομιμοποιήσει τις επαναπροωθήσεις, ο Przydacz είπε ότι η Πολωνία «τηρεί πλήρως το δίκαιο της ΕΕ» και έχει «το δικαίωμα και την υποχρέωση ως κυρίαρχη χώρα και μέλος της ΕΕ να προστατεύει τα σύνορα».
Ντε Κρο: Η αλληλεγγύη πρέπει να είναι και προς τις δύο κατευθύνσεις
Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να δράσουν με αλληλεγγύη για να μπορέσουν να διαχειριστούν την αυξανόμενη μεταναστευτική πίεση και να βοηθήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη, δήλωσε σήμερα ο βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο προσερχόμενος για τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής των 27 χωρών μελών της ΕΕ.
Ο ίδιος έκανε λόγο για αλληλεγγύη δύο κατευθύνσεων. «Πρώτον για τις νότιες χώρες, το μήνυμα είναι σαφές: εδραιώστε τα σύνορά σας και θα σας στηρίξουμε με πρόσθετους πόρους για να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα», είπε.
«Αλλά [χρειαζόμαστε] την αλληλεγγύη και με τον άλλο τρόπο, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποτελεί στόχο ένας μικρός αριθμός χωρών να καταβάλει όλη την προσπάθεια για να υποδεχθεί τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Για να λειτουργήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει όλοι να δείξουν αλληλεγγύη», εξήγησε.
Μπετέλ: Είναι ανάγκη να βρούμε τη σωστή ισορροπία
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ είπε πως η ΕΕ πρέπει να βρει τη σωστή ισορροπία για να αντιμετωπίσει την πλεκτάνη της Λευκορωσίας με τη μετανάστευση, χωρίς όμως να στερήσει τα θεμελιώδη δικαιώματά τους από τους ανθρώπους που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν την κατάλληλη αντιμετώπιση και από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και είμαι πεπεισμένος πως υπάρχει χώρος για βελτίωση», δήλωσε ο Μπετέλ. «Κάθε μέτρο που παίρνουμε πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπορούμε απλώς να αποστερήσουμε ανθρώπους από τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα, το δικαίωμα στο άσυλο. Η εύτακτη μετανάστευση πρέπει να εξακολουθήσει να είναι δυνατή. Είναι ανάγκη να βρούμε τη σωστή ισορροπία», πρόσθεσε.
Ναουσέντα: Πρέπει να μιλήσουμε για το φράκτη στα σύνορα
Για τον πρόεδρο της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα η ΕΕ είναι ανάγκη να διορθώσει γρήγορα τους νόμους της για το άσυλο και να υψώσει ένα φράκτη για να υπερασπιστεί τον εαυτό της βραχυπρόθεσμα από τη Λευκορωσία, για την οποία δήλωσε πως «χρησιμοποιεί σαν όπλο» τη μετανάστευση και σπρώχνει ανθρώπους για να περάσουν μέσα στην ΕΕ.
«Θα πρέπει επίσης να μιλήσουμε για ένα φράκτη στο σύνορο, για τον οποίο υπάρχει εξαιρετική ανάγκη ως βραχυπρόθεσμο μέτρο», δήλωσε ο Ναουσέντα κατά την άφιξή του.
«Επειδή ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί αύριο. Ίσως υπάρξουν τρεις, τέσσερις, πέντε χιλιάδες μετανάστες που θα βρίσκονται την ίδια στιγμή στα σύνορα ή που θα προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα σε διάφορα μέρη... Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί», πρόσθεσε.
Σάλενμπεργκ: Τείχος; Γιατί όχι;
Ο Αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να στηρίξουν τη Λιθουανία εν μέσω της «κυνικής πολιτικής» του Λευκορώσου ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο, όπως αποκάλεσε, να στέλνει μετανάστες στα σύνορα της ΕΕ.
Ο Σάλενμπεργκ υποστήριξε την οικοόδμηση ενός τείχους στα σύνορα της Λιθουανίας, αν και αναγνώρισε ότι ο όρος «τείχος» ειναι «δύσκολος». Είτε έτσι είτε αλλιώς, η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει, υποστήριξε, διερωτώμενος: «Γιατί αυτό το βάρος πρέπει να πληρώνεται αποκλειστικά από τους Λιθουανούς φορολογούμενους;»
naftemporiki.gr