Η Ιρλανδία θα επιτρέψει να ανοίξουν ξανά τα νυκτερινά κέντρα για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020 αλλά εγκατέλειψε σήμερα τα σχέδιά της να άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς κατά της Covid-19 μετά την αύξηση των μολύνσεων στο έδαφός της, μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως.
Μετά την επιβολή μιας από τις αυστηρότερες καραντίνες στην Ευρώπη, η κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα μπορούσε να άρει τους περισσότερους εμβολιασμούς αυτή την εβδομάδα, μεταξύ των οποίων η ανάγκη της κοινωνικής αποστασιοποίησης και η απαίτηση να υπάρχει πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο στα μπαρ και τα εστιατόρια.
Τα μέτρα αυτά αντίθετα θα παραταθούν έως τον Φεβρουάριο, όπως και το μέτρο για τα μπαρ και τα εστιατόρια που θα πρέπει να λειτουργούν μόνο για καθήμενους πελάτες. Στα νυκτερινά κέντρα, οι πελάτες πρέπει να φορούν μάσκα, εκτός από την ώρα που τρώνε, πίνουν ή χορεύουν.
Ο περιορισμός στις αίθουσες συναυλιών για παραστάσεις μόνο για καθήμενους θεατές προκάλεσε οργισμένη αντίδραση γι αυτή την αλλαγή της τελευταίας στιγμής που αφορά τη χωρητικότητα.
Οι διοργανωτές πολλών συναυλιών που έχουν προγραμματιστεί για τις ερχόμενες εβδομάδες είδαν τα εισιτήρια να εξαντλούνται, βάσει της σύστασης τον περασμένο μήνα ότι οι περιορισμοί στους χώρους διεξαγωγής εκδηλώσεων επρόκειτο να αρθούν αυτή την εβδομάδα.
"Πόσο απαράδεκτοι είναι στην κυβέρνηση. Τρεις ημέρες πριν από τα θεάματα. Νιώθω άρρωστος, μπορώ μόνο να φανταστώ την καταστροφή που υπάρχει σήμερα στον κλάδο μας", έγραψε στο Twitter διοργανωτής και διευθυντής του μουσικού φεστιβάλ Indiependence.
Η Ιρλανδία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο με το 92% των ενηλίκων αλλά και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά λοιμώξεων στην Ευρώπη, με περισσότερα από 400 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες.
Με τις νοσηλείες να αυξάνονται, παρότι ο αριθμός τους είναι ακόμη αρκετά χαμηλότερος από την κορύφωση που κατέγραφε έτος και πέρυσι, η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης την παράταση της εκστρατείας εμβολιασμού για την αναμνηστική δόση για όλους όσοι είναι 60 χρονών και πάνω.
Παρότι η εγχώρια οικονομία σημείωσε γρήγορη ανάκαμψη φέτος, η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδοτεί τους μισθούς ενός στους οκτώ εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο από την καραντίνα, πάνω από το 10% των ανθρώπων που είναι προσωρινά ή μόνιμα άνεργοι.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters