Επιζώντες από την μαζική δηλητηρίαση πριν από τέσσερις δεκαετίες κατέλαβαν σήμερα για μερικές ώρες το μουσείο του Πράδο στη Μαδρίτη, απειλώντας να αυτοκτονήσουν αν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους για βοήθεια και δημοσιότητα.
Μια φωτογραφία που ελήφθη από το εσωτερικό του μουσείου έδειξε έξι ανθρώπους --ο ένας σε αναπηρικό αμαξίδιο-- να κρατούν ένα πλακάτ μπροστά από τον πίνακα του ισπανού ζωγράφου Ντιέγο Βελάθκεθ με τίτλο "Οι δεσποινίδες των τιμών" ("Las Meninas"). Άλλοι ήταν συγκεντρωμένοι στον εξωτερικό χώρο.
Η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση δύο από τους διαδηλωτές και οι υπόλοιποι αποχώρησαν από το μουσείο γύρω στο μεσημέρι, δήλωσε στο Reuters η ένωση "Είμαστε Ακόμη Ζωντανοί". Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την «ταπείνωση» και την «εγκατάλειψη» από την κυβέρνηση, ανέφερε η ένωση στο λογαριασμό της στο Twitter.
"Έξι ώρες αφότου ήρθαμε εδώ θα ξεκινήσουμε να καταπίνουμε χάπια", προειδοποίησε η ένωση χωρίς ωστόσο να δώσει διευκρινίσεις για την ακριβή ώρα. Η ομάδα των επιζώντων εξήγησε ότι επέλεξε το μουσείο για να πραγματοποιήσει την διαμαρτυρία του επειδή ο πολιτισμός ήταν εκείνος που βοήθησε τα θύματα να αντεπεξέλθουν.
Μεταξύ των αιτημάτων των επιζώντων είναι μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό και με διαμεσολαβητές μέχρι το τέλος Οκτωβρίου καθώς και η παροχή οικονομικής βοήθειας για την κάλυψη των ιατρικοφαρμακευτικών αναγκών των ανθρώπων που επέζησαν από ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα τροφικής δηλητηρίασης στον κόσμο. Σύμφωνα με την ένωση, από την μαζική δηλητηρίαση πέθαναν πάνω από 5.000 άνθρωποι και άλλοι 20.000 επηρεάστηκαν, κυρίως εμφανίζοντας ανίατες παθήσεις.
Το 1981 στην Ισπανία εμφανίστηκε μια "μυστηριώδης επιδημία", που όπως προέκυψε επρόκειτο για μαζική δηλητηρίαση χιλιάδων ανθρώπων από μολυσμένο "ελαιόλαδο" που δεν ήταν τίποτε άλλο από φτηνό λάδι αγριοκράμβης βιομηχανικής χρήσης το οποίο είχε αναμιχθεί με ανιλίνη, μία ισχυρή τοξική ουσία.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters