Στο Λουξεμβούργο πραγματοποιείται σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ανάμεσα στα θέματα που πέφτουν επί τάπητος είναι το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Λευκορωσία, εν μέσω ανησυχιών ότι εταιρείες καταχωρημένες στην ΕΕ μισθώνουν αεροσκάφη στην εθνική αεροπορική εταιρεία της χώρας Belavia.
Η Ιρλανδία είναι ο κόμβος της ΕΕ για τη μίσθωση αεροσκαφών, με τις ιρλανδικές εταιρείες να διαχειρίζονται περισσότερα από τα μισά μισθωμένα αεροσκάφη παγκοσμίως. Ορισμένες ιρλανδικές εταιρείες συνεχίζουν, ωστόσο, να μισθώνουν αεροσκάφη στη Belavia, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ, δήλωσαν διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico. Οι εταιρείες, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι είναι συμβατικά δεσμευμένες να το πράξουν.
Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο καιρό χιλιάδες μετανάστες πετούν στη Λευκορωσία και στη συνέχεια η κυβέρνηση του Αλεξάντρ Λουκασένκο φέρεται να τους βοηθάει να φτάσουν στα σύνορα από όπου προσπαθούν να περάσουν στην Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία. Οι τρεις χώρες κατηγορούν τον Λουκασένκο ότι εργαλειοποιεί τους μετανάστες ανταποδίδοντας με αυτό τον τρόπο τις κυρώσεις της ΕΕ στο καθεστώς του. Η Βαρσοβία και οι Βρυξέλλες έχουν καταγγείλει τις μεταφορές μεταναστών χαρακτηρίζοντας την πολιτική της Λευκορωσίας ως «υβριδικό πόλεμο». Μέχρι στιγμής επτά μετανάστες έχουν ήδη πεθάνει στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία.
Αρκετές χώρες της ΕΕ έτσι, και ιδιαίτερα όσες μοιράζονται σύνορα με τη Λευκορωσία, όπως η Λιθουανία, η Λετονία και η Πολωνία, καθώς και η Εσθονία, θέλουν να επεκτείνουν τις κυρώσεις στη Λευκορωσία για να στοχεύσουν άμεσα τη Belavia. Μια τέτοια κίνηση θα απαγόρευε στις εταιρείες της ΕΕ οποιαδήποτε συνεργασία με την εθνική αεροπορική εταιρεία της Λευκορωσίας.
Αυτές οι χώρες, που χαίρουν της γερμανικής υποστήριξης, θέλουν να λήξει αμέσως κάθε μίσθωση, η Ιρλανδία, ωστόσο, θέλει να προστατευθούν οι υπάρχουσες συμβάσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι, το Δουβλίνο είναι ανοιχτό σε νέες κυρώσεις, εκφράζοντας όμως μια επιφύλαξη. «Θα κάνουμε επίσης τη διάκριση μεταξύ κυρώσεων που δεν συνεπάγονται περαιτέρω ή μελλοντική μίσθωση αεροσκαφών στη Belavia, σε αντίθεση με τις υπάρχουσες συμβάσεις που ισχύουν όπου υπάρχουν υποχρεώσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Κόβενι είπε ότι είχε συζητήσει το θέμα με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας πολλές φορές, και ότι όπως και άλλες χώρες, η Ιρλανδία πιστεύει ότι «η Λευκορωσία εκμεταλλεύεται ευάλωτους ανθρώπους, φέρνει μετανάστες στο Μινσκ και στη συνέχεια τους μεταφέρει αποτελεσματικά στα σύνορα της ΕΕ, γεγονός που ασκεί τεράστια πίεση σε χώρες όπως η Πολωνία, η Λιθουανία, η Λετονία και ούτω καθεξής, και αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει επίσης να προσέξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων».
Τον προηγούμενο μήνα η Λιθουανία, η Λετονία, η Πολωνία και η Εσθονία - υποστηριζόμενες από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας - έγραψαν μια επιστολή ζητώντας από την ΕΕ να σταματήσει τη μίσθωση αεροσκαφών στη Belavia.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι Βρυξέλλες κατέληξαν σε συμφωνία με τη Βαγδάτη για την αναστολή των πτήσεων από το Ιράκ προς τη Λευκορωσία, αλλά δεν έχουν ακόμη σταματήσει την παροχή αεροσκαφών από εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ.
naftemporiki.gr