Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
Η πορεία της πανδημίας αλλά και ο ρυθμός των εμβολιασμών βρέθηκαν στο επίκεντρο του «μπρα ντε φερ» που είχαν στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει και άσκησε κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ πως κάνει «πολιτική με ψέματα και επεξεργασμένα στατιστικά στοιχεία». Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παταγώδη αποτυχία στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και απόκρυψη της αλήθειας».
Στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια βρέθηκε η πορεία των εμβολιασμών. O πρωθυπουργός σημείωσε πως είμαστε περίπου πέντε μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και προσέθεσε «πρέπει να βελτιωθούμε και έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού». Όπως είπε «θα επιστρατεύσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεση μας για να πείσουμε τους πολίτες ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη στρατηγική».
«Η Ελλάδα βρίσκεται μακράν τελευταία ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Μάλτα) σε εμβολιαστική κάλυψη. Αλλά και πίσω ακόμα και από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, έχοντας εμβολιάσει πλήρως κάτω από το 60% του συνολικού πληθυσμού. Στην ευρωπαϊκή κατάταξη βρίσκεται στην 20η θέση. Συμπυκνώνοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «από τη πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και πολιτικής σκοπιμότητας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός - με αφορμή αναφορά του Αλέξη Τσίπρα - σημείωσε πως το επιχείρημα πως το 12% όσων είναι στη ΜΕΘ είναι εμβολιασμένοι το χρησιμοποιούν οι αντιεμβολιαστές. Και όπως είπε η πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος εμβολιασμένους σοβαρά είναι περίπου ίδια με την εποχική γρίπη. Πρόσθεσε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «θα σας παρακαλέσω να μην το χρησιμοποιήσετε αυτό το επιχείρημα εκτός εάν θέλετε να αυξήσετε τα ποσοστά καταλληλότητας πρωθυπουργίας στους ανεμβολίαστους όπου είστε πρώτος με διαφορά από τον δεύτερο όπως δείχνουν οι μετρήσεις».
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας εξεπέλυσε βέλη στην κυβέρνηση πως αντιμετωπίζει με ελαφρότητα την πανδημία για να αποκομίσει μικροκομματικά κέρδη, λέγοντας πως είναι λάθος να καλλιεργείται κλίμα εφησυχασμού στους εμβολιασμένους. Συνέχισε λέγοντας «και για την αποτυχία σας στον εμβολιασμό σας φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Πείτε μας έχουν εμβολιαστεί όλοι οι βουλευτές σας; Είστε αδιόρθωτος κ. Μητσοτάκη»
Οι δύο «μονομάχοι» διαβάζουν με διαφορετικό τρόπο τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. «Και είναι πάρα πολύ όχι άδικο, είναι λάθος να απομονώνετε τι συμβαίνει στη χώρα για κάποιες εβδομάδες και να μη βλέπετε τη μεγάλη εικόνα. Δεν παρουσιάζουμε καμία υπερβάλλουσα θνητότητα λόγω covid. Η Ελλάδα είναι απολύτως εναρμονισμένη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Κάθε εβδομάδα χάνουμε περίπου 300 ανθρώπους, δηλαδή ένα μικρό χωριό. Και εσείς συμπεριφέρεστε σα να μην υπάρχει πια ο κορωνοϊός. Έχετε από μόνοι σας αποφασίσει τη λήξη της πανδημίας».
Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός έστειλε εκ νέου μήνυμα πως η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να κλείσουν ξανά. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας, λέγοντας πως τα νοσοκομεία «παρά την υγειονομική κρίση που βιώνουμε παραμένουν υποστελεχωμένα».
Οι πολιτικές κόντρες
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Κ. Μητσοτάκης και ο Αλ. Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τους χειρισμούς στο μέτωπο της πανδημίας. «Για ποιο αρραγές μέτωπο μιλάμε όταν το κάθε «ναι» της κυβέρνησης ακολουθούσε ένα «όχι» της αντιπολίτευσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ. «Είχατε πει ότι θα κάνετε καμπάνια υπέρ του εμβολίου. Λόγια του αέρα» συμπλήρωσε.
O πρωθυπουργός εξαπέλυσε βέλη στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «από την αρχή μας λέγατε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια. Μετά ότι ξεστοκάρονται, οδηγώντας στην υπονόμευση ενός εκ των εμβολίων. Να αφήσω στην άκρη αυτά που λέγατε ότι μπορούν να αντικατασταθούν με εμβόλια Ρωσίας ή Κούβας και ότι υπάρχει κάποιο μαγικό φάρμακο το οποίο εμείς για κάποιο λόγο δεν το δίνουμε στους πολίτες. Ένα από αυτά είναι ένα κτηνιατρικό που ο κ. Πολάκης έλεγε γιατί δεν τον δίνουμε όταν ο CDC έλεγε ότι είναι για αγελάδες και μοσχάρια». Μάλιστα συνέχισε τις αναφορές στον Παύλο Πολάκη, λέγοντας «ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας υπήρξε πρωτεργάτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος, εμβολιάστηκε μόνο με το ζόρι όταν δεν μπορούσε να ασκεί τα καθήκοντά του ως γιατρός».
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα σημείωσε «όσο περισσότερα αρνητικά ρεκόρ καταγράφει η χώρα σε κρούσματα και θανάτους, τόσο περισσότερο παύετε να συζητάτε γι αυτά». Μάλιστα σημείωσε προς τον πρωθυπουργό «είχατε μία ευκαιρία να κάνετε αυτοκριτική, να παραδεχθείτε λάθη και παραλείψεις, να πείτε αλήθειες. Και αντί αυτών ασυνάρτητες κατηγορίες και όλες οι ευθύνες στην αντιπολίτευση».
Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον Θάνο Πλευρη, λέγοντας «τον Ιούνιο έλεγε ότι δεν είναι ευθύνη της πολιτείας να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Και τον κάνατε υπουργό». Συνέχισε λέγοντας προς τον Κ. Μητσοτάκη «το ζήτημα της υπερβάλλουσας θνητότητας είναι υπαρκτό. Είσαστε αλαζόνας με 15.000 νεκρούς στην πλάτη σας, σταματήστε να κουνάτε το δάχτυλο.
Οι αναφορές στα μέσα ενημέρωσης και τις δημοσκοπήσεις.
Στην καμπάνια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας προς την κυβερνητική πτέρυγα «βρήκατε ευκαιρία για τον απόλυτο έλεγχο στην πολιτική ζωή του τόπου... Δώσατε πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για να εμβολιαστούν οι πολίτες. Βλέπουμε το αποτέλεσμα, καθώς είμαστε στις τελευταίες θέσεις». Στη συνέχεια μίλησε για τη «λίστα Πέτσα που ήταν λίστα Μητσοτάκη», ενώ είπε πως «χρηματοδοτήσατε κανάλια που προωθούν συμβουλές κατά της χρήσης μάσκας και του εμβολιασμού» . Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι τα θέματα αυτά θα τα διερευνήσει αναλυτικά και η Εξεταστική Επιτροπή, στην οποία συμφώνησε όλη η αντιπολίτευση.
«Όταν το αντικείμενο της συζήτησης για Εξεταστική είναι ο δήθεν τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειραγωγεί εταιρείες δημοσκοπήσεων, κανείς δεν θα είχε αντίρρηση η έρευνα να ξεκινήσει από το 2015. Προτείνω λοιπόν να συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα σε μια πάρα πολύ ουδέτερη διατύπωση, χωρίς κανένα υπονοούμενο, η οποία να λέει ότι πρέπει να ερευνηθεί η κρατική χρηματοδότηση και η ενδεχόμενη χειραγώγηση δημοσκοπήσεων από το 2015» απάντησε ο πρωθυπουργός . Συμπλήρωσε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «έχουν γίνει καμία 300αρια δημοσκοπήσεις από όταν εκλέχτηκαν αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλες έπεσαν μέσα. Να δούμε ποιες ήταν οι εταιρίες που εμφανίστηκαν από το πουθενά, έπεσαν έξω και εξαφανίστηκαν. Δεν σας φταίνε οι δημοσκοπήσεις που χάσατε».