Η «εκρηκτική αναπαραγωγή» καλύτερη σκηνή της φύσης

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 09:30
UPD:11:01
Laurent Ballesta/WPY

Η αναπαραγωγή των ροφών που μοιάζει με θαλάσσια έκρηξη κέρδισε το πρώτο βραβείο του φωτογραφικού διαγωνισμού.

A- A A+

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου αποφάσισε το 1965 να διοργανώσει ένα διαγωνισμό φωτογραφίας της άγριας ζωής. Το Wildlife Photographer Of the Year εξελίχθηκε στον σημαντικότερο φωτογραφικό διαγωνισμό για την φύση. Κάθε χρόνο η κριτική επιτροπή δέχεται χιλιάδες φωτογραφίες από επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες φωτογράφους που έχουν καταγράψει μια σκηνή από την άγρια ζωή. Ο διαγωνισμός είναι χωρισμένος σε πολλές κατηγορίες και κάθε μια έχει τις δικές της φωτογραφίες που ξεχώρισαν. Υπάρχει όμως και μια φωτογραφία που θεωρείται η καλύτερη του διαγωνισμού ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Ανακοινώθηκαν τα φετινά βραβεία του διαγωνισμού και η φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο της κατηγορίας «Υποβρύχιος Κόσμος» κρίνεται και ως η καλύτερη φωτογραφία το διαγωνισμού. Πρόκειται για μια σκηνή από την αναπαραγωγή ενός είδους ροφού που είναι γνωστός ως ροφός καμουφλάζ. Ο διάσημος βιολόγος και περιβαλλοντικός φωτογράφος Λοράν Μπαλεστά πραγματοποίησε σειρά καταδύσεων στον κοραλλιογενή ύφαλο της ατόλης Fakarava στον Ειρηνικό Ωκεανό. Σε μια από αυτές κατάφερε να καταγράψει στην στιγμή που ένας θηλυκός ροφός καμουφλάζ έχει απελευθερώσει αβγά και διάφορα αρσενικά σπεύδουν να τα γονιμοποιήσουν σε μια σκηνή που κάνει τον γύρο του κόσμου με τον χαρακτηρισμό «εκρηκτικό σεξ» αφού η εικόνα μοιάζει σαν έχει συμβεί μια έκρηξη μέσα στο νερό.

Η αναπαραγωγή του συγκεκριμένου είδους ροφού γίνεται τον Ιούλιο και ομάδες που αποτελούνται από χιλιάδες ροφούς συγκεντρώνονται στις περιοχές που ζουν για τη διαδικασία αυτή. Όμως την διαδικασία αναπαραγωγής των ροφών γνωρίζουν τόσο οι καρχαρίες όσο και οι αλιείς που σπεύδουν να επωφεληθούν θέτοντας σε κίνδυνο τους πληθυσμούς αυτών των ψαριών. Όμως η συγκεκριμένη ατόλη αποτελεί προστατευμένη περιοχή και έτσι οι ροφοί καμουφλάζ μπορούν να αναπαραχθούν με λιγότερους κινδύνους.

«Περάσαμε πέντε χρόνια στη συγκεκριμένη περιοχή και πραγματοποιήσαμε τρεις χιλιάδες ώρες καταδύσεων για να καταφέρουμε να βγάλουμε αυτή την φωτογραφία» δηλώνει ο Μπαλεστά και αν αυτό που λέει ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το βραβείο του ανήκει δικαιωματικά μόνο και μόνο για την προσπάθεια που κατέβαλε.

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς