Γενοκτονία χαρακτήρισε με σημερινή του απόφαση το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ τη σφαγή των 8.000 Βοσνίων Μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η Σερβία δεν είναι υπεύθυνη γι' αυτήν, αν και δεν έκανε το παραμικρό για να την εμποδίσει.
«Το δικαστήριο κρίνει ότι οι πράξεις γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα δεν μπορούν να αποδοθούν στα εναγόμενα κρατικά όργανα (Σερβία)», δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Ρόζαλιν Χίγκινς ανακοινώνοντας την απόφαση. Η ίδια πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν επίσης να στοιχειοθετηθεί ότι η Σερβία υπήρξε συνεργός στο έγκλημα βοηθώντας τους Σερβοβόσνιους, μία εποχή που γνώριζε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις τους είχαν την πρόθεση να διαπράξουν γενοκτονία.
Οπως είπε όμως, οι σφαγές που διαπράχθηκαν μετά την κατάληψη από τις σερβικές δυνάμεις της Σρεμπρένιτσα, μουσουλμανικού θύλακα υπό την προτασία των κυανοκράνων, αποτελούν πράξη γενοκτονίας που διαπράχθηκε από μέλη του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας.
Είναι η πρώτη φορά που το Διεθνές Δικαστήριο ορίζει μια γενοκτονία κατ΄εφαρμογήν της σχετικής Σύμβασης που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.
Μέχρι σήμερα μόνο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία είχε χαρακτηρίσει γενοκτονία τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, το αιματηρότερο γεγονός στην Ευρώπη μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στην ίδια απόφαση ωστόσο, το Διεθνές Δικαστήριο θεωρεί ότι οι μεγάλης κλίμακας σφαγές, οι βιασμοί και οι εκτοπισμοί κατά του άμαχου πληθυσμού της Βοσνίας δεν συνιστούν γενοκτονία.