Μπορεί ακόμη για τον κορωνοϊό που προκάλεσε την πανδημία να μην έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η ζωική πηγή προέλευσης του αλλά έχει αποδειχθεί σε παλαιότερες ασθένειες η μεταπήδηση ιών από τα ζώα στους ανθρώπους. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι τα ζώα κουβαλούν περίπου δύο εκατ. ιούς οι οποίοι αποτελούν δυνητικές απειλές για τον άνθρωπο. Όπως είναι ευνόητο ο εντοπισμός των ιών που είναι και οι πιο επικίνδυνοι για εμάς ανάμεσα σε αυτόν τον τεράστιο πληθυσμό ιών των ζώων είναι ένα εγχείρημα με απίστευτα μεγάλο βαθμό δυσκολίας.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν μια μέθοδο χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της μηχανικής μάθησης (κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης) με την οποία γίνεται ανάλυση των γονιδιακών χαρακτηριστικών των ιών που βρίσκονται στα ζώα και στη συνέχεια ακολουθεί μια πρόβλεψη των πιθανοτήτων που έχει κάποιος ιός να προσβάλει τους ανθρώπους. Αν η μέθοδος αποδειχθεί αποτελεσματική θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν εμβόλια για τους ιούς που έχουν αυξημένες πιθανότητες να μεταπηδήσουν στον άνθρωπο από τα ζώα και άρα να προλάβουμε την εμφάνιση μιας νέα πανδημίας.
Οι ερευνητές δημιούργησαν μέσω της μηχανικής μάθησης μοντέλα τα οποία μελέτησαν το γονιδίωμα 861 ιών που βρίσκονται σε ζώα και προχώρησαν σε κατηγοριοποιήσεις των ιών αυτών βάση των γονιδιακών ομοιοτήτων τους με ιούς που έχουν προσβάλει ανθρώπους. Με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζονταν οι ιοί που έχουν (θεωρητικά) τη δυνατότητα να περάσουν από τα ζώα στους ανθρώπους. Το επόμενο βήμα είναι να γίνουν δοκιμές για στο εργαστήριο για να διαπιστωθεί αν πράγματι αυτοί οι ιοί μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο καθώς και τις περιβαλλοντικές συνθήκες που είναι φιλικές για αυτούς τους ιούς.