Γαλαξιακή συγχώνευση γιγάντων στο φακό του Hubble

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 10:30
UPD:11:15
ESA/Hubble & NASA, J. Dalcanton; Acknowledgment: J

Οι δύο σπειροειδείς γαλαξίες συγχωνεύονται σε απόσταση 100 εκατ. ετών φωτός από εμάς και το Hubble κατάφερε να αποθανατίσει ένα στιγμιότυπο αυτής της κοσμικής διεργασίας.

A- A A+

Η επιστημονική ομάδα που ελέγχει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έδωσε στη δημοσιότητα μια ακόμη εντυπωσιακή εικόνα από το Σύμπαν. Πιο συγκεκριμένα το Hubble κατάφερε να καταγράψει τη συγχώνευση δύο τεραστίων διαστάσεων γαλαξιών σε απόσταση περίπου 100 εκατ. ετών φωτός από εμάς. Οι δύο γαλαξίες έχουν τις κωδικές ονομασίες NGC 5953 και NGC 5954 και έχουν πλησιάσει πλέον τόσο πολύ ο ένας τον άλλον που οι επιστήμονες τους θεωρούν πλέον ως ένα κοσμικό σώμα το οποίο ονόμασαν Arp 91.

Οι συγχωνεύσεις γαλαξιών είναι μια συνήθης κοσμική διαδικασία η οποία προκαλεί μια σειρά από φαινόμενα. Πολλές φορές δημιουργείται ένας νέος σε μορφή και συνθήκες γαλαξίας σε σχέση με τους… γονείς του. Άλλες φορές η συγχώνευση έχει ως αποτέλεσμα να εξαφανιστεί ο ένας γαλαξίας προς όφελος του άλλου που θα αυξήσει το μέγεθος του ενώ παράλληλα θα αναζωογονηθεί με τη γέννηση χιλιάδων νέων άστρων. Κάποιες φορές όμως οι συγχωνεύσεις αυτές έχουν και διαφόρων μορφών καταστροφικά αποτελέσματα.

«Το Αrp91 αποτελεί ένα από τα πιο κλασικά παραδείγματα γαλαξιακής αλληλεπίδρασης. Τέτοιου είδους βαρυτικές αλληλεπιδράσεις είναι κοινές στο Σύμπαν και σημαντικό μέρος της εξέλιξης των γαλαξιών. Οι περισσότεροι αστρονόμοι θεωρούν ότι οι συγχωνεύσεις ανάμεσα σε σπειροειδείς γαλαξίες οδηγούν στον σχηματισμό ενός άλλου τύπου γαλαξία, του ελλειπτικού. Αυτές οι γαλαξιακές συγχωνεύσεις δεν γίνονται βέβαια εντός των ανθρώπινων χρονικών ορίων. Εξελίσσονται και ολοκληρώνονται σε βάθος χρόνου εκατοντάδων εκατ. ετών. Όποτε μην περιμένει κάποιος ότι το Arp91 θα μοιάζει διαφορετικό από ότι βλέπουμε σήμερα εντός της διάρκειας της δικής μας ζωής» αναφέρει σε ανακοίνωση της η επιστημονική ομάδα του Hubble.

Προτεινόμενα για εσάς