Για «ξεκάθαρη έλλειψη προετοιμασίας της κυβέρνησης ώστε να αντιμετωπίσει τα πλημμυρικά φαινόμενα -που αναμένονταν εδώ και καιρό- στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας», μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, στον ρ/σ «Alpha 9.89», σχολιάζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι πλημμύρες ήταν κάτι που δεν περιμέναμε».
Είπε ότι «δυστυχώς η καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια συνεχίζεται» και πως «πέρσι τον Αύγουστο θρηνήσαμε 8 απώλειες από πλημμύρες στην κεντρική και νότια Εύβοια, ενώ στην περιοχή που επλήγη τότε, υπάρχουν κρίσιμες υποδομές που ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί». Σημείωσε πως «είναι χαρακτηριστικό αυτό που κατήγγειλε ο δήμαρχος Μαντουδίου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Alpha νωρίτερα, ότι μόλις το 10% των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων έχει προχωρήσει», για να σχολιάσει ότι «αυτή η κυβέρνηση όταν θέλει, μπορεί να είναι και γρήγορη και ευέλικτη, ειδικά όταν μιλάμε για ύποπτες απευθείας αναθέσεις».
Επισείοντας τον κίνδυνο «ερημοποίησης» της περιοχής, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την καταστροφή από την πυρκαγιά, δεν κατάφερε να προετοιμαστεί για την καταστροφή από τις πλημμύρες και είναι φανερό ότι δεν έχει σχέδιο για να αποτρέψει την οικονομική καταστροφή στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας». «Οι άνθρωποι εκεί δεν έχασαν μόνο ένα πολύ μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους, αλλά και τον τρόπο να το αναπληρώσουν. Και σήμερα η καταστροφή απλά προχωρά», είπε.
Σχετικά με το μέτωπο της παιδείας, χαρακτήρισε «πρωτοφανείς αυταρχικές αντιλήψεις» εκ μέρους της υπουργού Παιδείας, τις προσφυγές εναντίον των σωματείων. «Δεν θυμάμαι άλλοτε υπουργό να έχει δηλώσει ότι οι απεργίες επιτρέπονται αρκεί να μην αμφισβητούν ψηφισμένο νόμο στη Βουλή, να λέει δηλαδή με τέτοια άνεση ότι ένας εργαζόμενος δεν έχει δικαίωμα να απεργήσει ενάντια σε μία απόφαση της κυβέρνησης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «δημοκρατία σημαίνει έλεγχο και η απεργία είναι και αυτή ένα μέσο ελέγχου των κυβερνητικών πολιτικών».
Υποστήριξε πως το κυρίαρχο ζήτημα «στο σχέδιο που επιδιώκει να εφαρμόσει η κ. Κεραμέως είναι η κατηγοριοποίηση των σχολείων», δηλαδή «να φτιαχτούν σχολεία πολλών ταχυτήτων και οι ελλείψεις σε υποδομές και πόρους που υπάρχουν με ευθύνη της κυβέρνησης, να καλυφθούν από χορηγούς τους οποίους θα πρέπει να αναζητούν τα σχολεία». Σημείωσε ότι «ένα σχολείο σε μια καλή γειτονιά θα μπορέσει πιο εύκολα να βρει χορηγούς, ένα σχολείο όμως σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά θα δυσκολευτεί…». Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για σχέδιο-«καρμπόν από τη Βρετανία της Θάτσερ», ενώ την κατηγόρησε ότι βάζει κοινωνικούς φραγμούς στην εκπαίδευση, όπως «και με τα 18.000 παιδιά που στερήθηκαν την πρόσβαση στο δημόσιο πανεπιστήμιο λόγω του νέου συστήματος που εφάρμοσε το υπουργείο Παιδείας».
Αναφορικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, δήλωσε πως «το κεντρικό πρόβλημα είναι ότι η ΝΔ δεν έχει στρατηγική για την εξωτερική πολιτική». «Αν πιστεύουμε ότι το διεθνές δίκαιο είναι ένα πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να κινηθούμε για να λύσουμε τη διαφορά μας με την Τουρκία, τότε όλες οι κινήσεις μας θα πρέπει να συνδέονται με την προοπτική της προσφυγής στη Χάγη», σημείωσε. Όμως, πρόσθεσε, «ο κ. Μητσοτάκης δεν το κάνει αυτό. Και δεν το κάνει επειδή έχει το εσωκομματικό πρόβλημα με τον κ. Σαμαρά. Δεν μπορεί όμως μία χώρα να εξαρτάται από τα εσωτερικά προβλήματα της ΝΔ».