Αρχισε τις εργασίες της στη Βιένη, η νέα Υπηρεσία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ε.Ε.
Η πολιτική ασύλου, οι μειονότητες, η ελευθερία διακίνησης ατόμων και η γενικότερη προστασία έναντι των διακρίσεων, είναι μερικές ενδεικτικές αρμοδιότητες της νέας Υπηρεσίας, για την οποία έχει προβλεφθεί ωστόσο, μόνο ο ρόλος του εμπειρογνώμονα και όχι του επικριτή. «Στην καλύτερη περίπτωση το νέο θεσμικό όργανο θα γίνει μια αυστηρή και προειδοποιητική φωνή», λέει ο Χάνες Τρέτερ του Ινστιτούτου Μπόλτσμαν για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην αυστριακή πρωτεύουσα: «Θα πρέπει να είναι μια υπηρεσία, η οποία με τις αναλύσεις και τις γνωματεύσεις της να προωθεί το δημόσιο διάλογο με την κοινωνία των πολιτών και όλους τους πρωταγωνιστές της δημοκρατικής και πλουραλιστικής ζωής».
Κριτικές φωνές κάνουν ήδη λόγο, για μια περιττή υπηρεσία. Υποστηρίζουν δε, ότι για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο στην Ε.Ε. είναι εδώ και δεκαετίες αρμόδιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης και φυσικά το Διεθνές Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Στρασβούργο.
Απάντηση στις φωνές αυτές, δίνει ο γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης Τέρι Ντέιβις: «Θα συνεργαστούμε. Νομίζω ότι η νέα υπηρεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να μάθει πολλά από την 50χρονη εμπειρία μας. Δεν πιστεύω ότι θα ξεκινήσει διαμάχη αρμοδιοτήτων. Θα συνεργαστούμε για να βελτιώσουμε καταστάσεις. Σε αντίθετη περίπτωση σπαταλούμε μόνο χρήματα ευρωπαίων φορολογουμένων».
Οι επικριτές ωστόσο επιμένουν, υποστηρίζοντας, ότι έτσι όπως πάμε σε λίγο κάθε μέλος της Ε.Ε. θα έχει τη δική του ευρωπαϊκή υπηρεσία, είτε τη χρειαζόμαστε, είτε όχι. Στη Λιθουανία για παράδειγμα υπάρχει ήδη μια ευρωπαϊκή υπηρεσία ισότητας. Η ισότητα συγκαταλέγεται ως γνωστόν στα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατά συνέπεια η σύγκρουση αρμοδιοτήτων με τη νέα υπηρεσία στη Βιένη μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.
DEUTSCHE WELLE