Διάφορα κοσμικά φαινόμενα ή συνδυασμός κοσμικών φαινομένων που εξελίσσονται σε πλανητικά συστήματα απομακρύνουν σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιον από τους πλανήτες ενός συστήματος από αυτό υποχρεώνοντας τον να ταξιδεύει μόνος του στο Σύμπαν. Ανάμεσα στους περίπου πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες που έχουν εντοπίσει οι αστρονόμοι μέχρι σήμερα στο γαλαξία μας υπάρχουν και ορισμένοι από αυτούς τους… ορφανούς πλανήτες. Μια μελέτη που έγινε πέρυσι από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία κάνει λόγο για περίπου 50 δισ. ορφανούς πλανήτες στο γαλαξία μας.
Ο Μανσάβι Λίνγκχαμ αστροβιολόγος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Φλόριντα πραγματοποίησε μια μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι οι ορφανοί πλανήτες μπορεί να διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς με συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής. Σύμφωνα με τη μελέτη στους ορφανούς πλανήτες θα δημιουργείται μια βιοσφαίρα που θα προστατεύει τους ωκεανούς από τις ακραίες συνθήκες που θα επικρατούν στην επιφάνεια τους και ειδικά το ψύχος του διαστημικού κενού στο οποίο κινούνται ενώ παράλληλα ο πυρήνας τους θα τους θερμαίνει και θα δημιουργεί συνθήκες φιλικές στη ζωή.
«Όταν γίνεται συζήτηση για πλανήτες το μυαλό μας πηγαίνει στους πλανήτες που κινούνται γύρω από άστρα όπως οι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα και κάποιοι από αυτούς μπορούν να υποστηρίζουν τη ζωή. Όμως πλανήτες με πλούσια βιοσφαίρα που θα μπορούν να υποστηρίξουν τη ζωή μπορεί να είναι και κάποιοι που κυκλοφορούν ελεύθεροι στο αχανές κενό του Διαστήματος» αναφέρει ο Λίνγκχαμ.
Βέβαια ακόμη και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο δηλαδή οι ορφανοί πλανήτες να διαθέτουν συνθήκες φιλικές στη ζωή είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να εξερευνηθούν αφού δεν υπάρχει τώρα αλλά δεν μοιάζει πιθανό να υπάρξει και στο ορατό τουλάχιστον μέλλον τεχνολογία που να επιτρέψει την πρόσβαση σε έναν ορφανό πλανήτη.