Οι οικονομικές φιλοδοξίες της Κίνας ερμηνεύονται συχνά μέσα από τα μεγάλα έργα που εκπονεί, όπως η πρωτοβουλία Belt and Road. Ωστόσο, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και κυρίως η γυναικεία αυτονομία που δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη επίθεση, είναι επίσης ένα κρίσιμο μέρος των μεγάλων οικονομικών της σχεδίων.
Εξακόσια ογδόντα οκτώ εκατομμύρια Κινέζοι θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την ανακοίνωση του Πεκίνου αυτήν την εβδομάδα ότι θα μειώσει την πρόσβαση στις αμβλώσεις για μη ιατρικούς λόγους.
Η ανακοίνωση είναι συμβατή με μια σειρά πολιτικών που εφαρμόζει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας για να αλλάξει την πολιτική του για το ένα παιδί και να αυξήσει τα ποσοστά γεννήσεων.
Το πρόβλημα
Για δεκαετίες, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ανησυχούσε για τον υπερπληθυσμό και το 1978 πήρε την απόφαση ότι οι κινεζικές οικογένειες θα μπορούσαν να αποκτήσουν μόνο ένα παιδί για να περιορίσουν το μέγεθος του πληθυσμού.
Πρόσφατα, ωστόσο, στοιχεία της απογραφής του 2020 δείχνουν ότι μετά από χρόνια εφαρμογής αυτής της πολιτικής που περιορίζει τον αριθμό των γεννήσεων, ο πληθυσμός της Κίνας πλέον συρρικνώνεται γρήγορα, σημειώνοντας μάλιστα το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τη δεκαετία του 1950.
Αυτή η δημογραφική τάση είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την Κίνα, που σήμερα αγωνίζεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Από την πλευρά του Πεκίνου, δεν είναι επίσης χρήσιμο το γεγονός ότι οι αναδυόμενες οικονομίες σε όλη την Ασία και την Αφρική καταγράφουν την ακριβώς αντίθετη τάση.
Ορισμένοι ειδικοί αποδίδουν την μείωση του κινεζικού πληθυσμού στο αυξανόμενο κόστος στέγασης, εκπαίδευσης και παιδικής μέριμνας.
Η αλλαγή της προσέγγισης της Κίνας όσον αφορά τις γεννήσεις βρίσκεται στην καρδιά του νέου οικονομικού μοντέλου της χώρας, το οποίο εστιάζει στην αύξηση της κατανάλωσης στο εσωτερικό της χώρας για τη μείωση της εξάρτησης από τις εξαγωγές, καθώς και στην αύξηση του αριθμού των εργαζομένων για τη στήριξη του γηράσκοντος πληθυσμού της χώρας. Ουσιαστικά το Πεκίνο θέλει περισσότερους ανθρώπους στη χώρα για να αγοράζουν και να παράγουν περισσότερα προϊόντα.
Εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης οι γυναίκες;
Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει επιβάλει μια σειρά νόμων για τον «οικογενειακό προγραμματισμό» που αποσκοπούν στην ενίσχυση του ποσοστού των γεννήσεων. Μετά από 35 χρόνια άλλαξε η κινεζική πολιτική ενός παιδιού, με την κυβέρνηση να ενθαρρύνει τα ζευγάρια να αποκτήσουν δύο παιδιά. Αργότερα έγιναν τρία.
Αυτά όμως δεν ήταν αρκετά για τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Επόμενος στόχος τέθηκε η επιβράδυνση του ποσοστού των διαζυγίων, με το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας να επιβάλει πρόσφατα μια υποχρεωτική περίοδο «ηρεμίας» πριν από την οριστικοποίηση των διαζυγίων.
Το επόμενο βήμα είναι ο περιορισμός των αμβλώσεων, αν και οι λεπτομέρειες δεν είναι διαθέσιμες. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι αποθαρρύνουν τις γυναίκες να κάνουν καισαρική τομή, λέγοντας ότι αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών κατά τη διάρκεια επόμενης εγκυμοσύνης.
«Εάν είστε Κινέζα, ο πρόεδρος Σι δεν είναι μόνο στην κρεβατοκάμαρά σας, αλλά και στην αίθουσα του τοκετού», σχολιάζει χαρακτηριστικά το gzeromedia, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να γίνουν οι Κινέζες μηχανές για τη δημιουργία μωρών. Αυτό, ωστόσο, έρχεται μετά από δεκαετίες που καλλιέργησαν το φόβο και απείλησαν με τιμωρίες για να περιορίσουν την επέκταση της οικογένειας. Επομένως, θα χρειαστεί μια σεισμική αλλαγή της ψυχολογίας για πολλές Κινέζες και άνδρες, ώστε να αγκαλιάσουν την ιδέα να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά, τονίζει.
naftemporiki.gr