Ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες των Πανεπιστημίων Στάνφορντ και Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ δημιούργησαν με τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης ένα τσιρότο που ενσωματώνει μικροβελόνες. Το τσιρότο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνονται ανώδυνα εμβόλια και γενικότερα έγχυση φαρμάκων στον οργανισμό ασθενών αποφεύγοντας το τρύπημα με τις συμβατικές ενέσεις.
Εκτός από ανώδυνη η να μέθοδος έδειξε σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια ότι προσφέρει δέκα φορές μεγαλύτερη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και 50 φορές μεγαλύτερη απόκριση των T-ανοσοκυττάρων και συγκεκριμένων αντισωμάτων σε σχέση με την απόκριση που προσφέρει η συμβατική ένεση στο μπράτσο. Μάλιστα αυτή ανοσοαπόκριση επιτυγχάνεται με μικρότερη δόση φαρμάκου από αυτή που απαιτείται με τις συμβατικές ενέσεις.
Επιπλέον το τσιρότο μπορεί να ταχυδρομείται στο σπίτι του ασθενούς και να το βάζει μόνος του καθιστώντας έτσι μη αναγκαία την επίσκεψη σε κάποιο ιατρικό χώρο ή την παρουσία εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού όπως συμβαίνει με τις συμβατικές ενέσεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές το τσιρότο μπορεί να παράγεται κάθε φορά προσαρμοσμένο στον τύπο του εμβολίου που θα χρησιμοποιηθεί. Όπως αναφέρουν το τσιρότο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το εμβόλιο της γρίπης, της ηπατίτιδας, της ιλαράς και της Covid-19. Αναμένεται να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές του τσιρότου σε ανθρώπους και αν αποδειχθεί ασφαλές και το ίδιο αποτελεσματικό όπως στα ποντίκια μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στη λήψη φαρμάκων.