Μια ατυχής στιγμή για την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό εορτάζεται ως «επέτειος» στο Λούβρο, κατά την διάρκεια της έκθεσης «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας», που εγκαινιάστηκε χθες από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο ίδιος Μακρόν κατά την ομιλία του στα εγκαίνια, παρόντος του Κ. Μητσοτάκη έκανε λόγο εξάλλου για «είσοδο» του αγάλματος στο Μουσείο
Επίσης, όπως αναγράφει το πρόγραμμα του Μουσείου στο ενημερωτικό του σημείωμα:
«Το 2021, η Ελλάδα θα γιορτάσει τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία της. Επίσης πριν από 200 χρόνια, το 1821 η Αφροδίτη της Μήλου μπήκε στις συλλογές του Λούβρου. Η έκθεση εντοπίζει τους πολιτιστικούς, διπλωματικούς και καλλιτεχνικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας τον 19ο αιώνα, αναδεικνύοντας πώς μετασχηματίστηκε η άποψη των Ευρωπαίων για την Ελλάδα με την ανακάλυψη της ελληνικής αρχαιότητας»
Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι της Μήλου διεκδικούν την επιστροφή του αγάλματος στιο νησι
Πώς έφτασε στους Γάλλους
Το άγαλμα ανακαλύφθηκε στις 8 Απριλίου 1820, όταν η σκαπάνη του χωρικού Γεωργίου Κεντρωτά, που καλλιεργούσε το χωράφι του,προσέκρουσε σε ένα λίθινο υπόγειο θόλο, κάτω από τον οποίο ήταν τοποθετημένο το άγαλμα. Ο Κεντρωτάς, παρέλαβε το πολύτιμο εύρημα και το έκρυψε στο σπίτι του.
Όμως το μυστικό γρήγορ έφτασε στα αυτιά τόσο του προξενικού πράκτορα της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη όσο και των προκρίτων της Αθήνας. Ο πρώτος ενημέρωσε τον ελληνομαθή και αρχαιόφιλο σημαιοφόρο Ντ’ Ουρβίλ, μέλος του πληρώματος γαλλικού πολεμικού πλοίου που ναυλοχούσε στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ντ’ Ουρβίλ αμέσως έσπευσε στην Μήλο και επισκέφθηκε την οικία του Κεντρωτά ενώ αμέσως και ενημέρωσε τον Γάλλο πρεσβευτή. Αυτός διέταξε το πολεμικό πλοίο να κατευθυνθεί στην Μήλο και να τό παραλάβει πάση θυσία.
Την ίδια στιγμή οι πρόκριτοι της Αθήνας έστειλαν με τουρκικό πλοίο τον ιερέα Βέργη στο νησί με εντολή να μεταφέρει το πολύτιμο εύρημα στην Αθήνα.
Με την απειλή των όπλων, οι Γάλλοι ναύτες απέσπασαν το πολύτιμο φορτίο από τα χέρια Ελλήνων και Τούρκων και το μετέφεραν στο πολεμικό πλοίο, το οποίο κατευθύνθηκε αμέσως στην Γαλλία.