Γερμανικές εκλογές: Μικρό προβάδισμα SPD - Πράσινοι και FDP κρατούν τα κλειδιά

Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021 21:32
UPD:27/09/2021 02:15
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE
A- A A+

του Μιχάλη Ψύλου

Όσοι προέβλεπαν ότι οι Γερμανικές εκλογές θα ήταν οι πιο συναρπαστικές εδώ και πολλά χρόνια ,το αποτέλεσμα τους επιβεβαίωσε. Οι προβλέψεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων δίνουν προβάδισμα με 25,8% (+1,6%)  στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) και στον υποψήφιό του, Όλαφ Σολτς, έναντι της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) που αποσπά το 24,1%. Μια πρόβλεψη, που αν επιβεβαιωθεί, αποδεικνύει ότι η αβεβαιότητα δεν έμεινε απλά ως το τέλος, αλλά θα συνεχίσει για εβδομάδες, αν όχι μήνες να κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της χώρας. 

Το SPD αυξάνει το  ποσοστό του κατά 5,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017 και αναδεικνύεται πρώτη δύναμη με 205 έδρες στη νέα Ομοσπονδιακή Βουλή.

Σε απόσταση αναπνοής έρχεται η Ένωση CDU/CSU με 24,1 % (υποχώρηση κατά 8,8 μονάδες) και 194 έδρες. Για την κυβερνώσα επί 16 χρόνια υπό την Άνγκελα Μέρκελ, Ένωση CDU / CSU είναι πάντως το χειρότερο αποτέλεσμα σε ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  «Δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι»,  είπε ο Χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος , ο οποίος παρ 'όλα αυτά επέμεινε ότι θα προσπαθήσει να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης

Στην τρίτη θέση κατοχυρώνονται οι  Πράσινοι, που για πρώτη φορά έθεσαν υποψηφιότητα για την καγκελαρία με την Ανναλένα Μπέρμποκ . Οι Πράσινοι σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη φτάνοντας στο 14,6 % (άνοδος 5,7%). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ινστιτούτων , κάπου 800.000 πρώην ψηφοφόροι της Ενωσης , προτίμησαν σε αυτές τις εκλογές να ψηφίσουν τους Πράσινους.

Στα υπόλοιπα κόμματα : οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) με 11,5% ,κερδίζουν μία μονάδα(10,7 % και αναμένεται να αποτελέσουν τον τρίτο εταίρο σε οποιαδήποτε νέα κυβερνητική συμμαχία.  Το AfD  υποχωρεί κατά 1,7% και θα κυμανθεί κάτω από το 11% (2017: 12,6%). Η  Αριστερά τέλος, αναμένεται γύρω στο 5% από 9,2% το 2017, με απώλειες 4,2 ποσοστιαίες μονάδες και θα εκπροσωπηθεί ,έστω και οριακά στη νέα βουλή.

 Η βοήθεια της Μερκελ

Για την κυβερνώσα  επί 16 χρόνια Ενωση CDU/CSU ,η μεγάλη πτώση έχει να κάνει με την αποχώρηση της Ανγκελα Μέρκελ από την πολιτική σκηνή. Το παραδέχτηκε άλλωστε ο υποψήφιος της Ενωσης, Άρμιν Λάσετ στην ομιλία του μετά το τέλος της αναμέτρησης. Είναι ενδεικτικό ότι οι απώλειες της Ένωσης στις γυναίκες είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές στους άνδρες . Κάτι που δείχνει ότι ο παράγοντας Μέρκελ και η απόφασή της να αποχωρήσει είχε αρνητικό αντίκτυπο. «Η αιτία για την πτώση της Ένωσης βρίσκεται στο ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη ότι το CDU και το CSU μπορούν να κυβερνήσουν καλά» , εκτιμά πάντως  η Tagesschau .

Πολιτικοί αναλυτές στο Βερολίνο με τους οποίους συνομίλησε η «Ναυτεμπορική», εκτιμούν μάλιστα ότι η Ένωση CDU/CSU κατόρθωσε την τελευταία μόλις εβδομάδα να ανακάμψει κάπως και να διεκδικήσει ακόμη και την πρωτιά από το SPD, χάρη στην απερχόμενη καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία έκανε τρεις εμφανίσεις στο πλευρό του Λάσετ για να τον στηρίξει. 

Μεταφορά ψήφων στο SPD

Από την άλλη πλευρά, οι εκλογές έδειξαν ότι το SPD ανακάμπτει  από το αρνητικό του ρεκόρ του 2017. Ο Όλαφ Σολτς  είχε τη μεγαλύτερη προσωπική έλξη μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία. «Οι πολίτες που ψήφισαν το SPD θέλουν αλλαγή στην διακυβέρνηση» τόνισε ο Όλαφ Σολτς στην ομιλία του στην έδρα του κόμματος στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, κάπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες που το 2017 είχαν ψηφίσει την Ένωση , τώρα έδωσαν τη ψήφο τους στο SPD.

Αναλυτές σημειώνουν μάλιστα ότι η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Σολτς ήταν το πιο σημαντικό κίνητρο για τους ψηφοφόρους που επανέκαμψαν και έδωσαν  τη ψήφο τους στους Σοσιαλδημοκράτες.  Ο Σόλτς και το κόμμα του αύξησαν σημαντικά τα ποσοστά τους στους ψηφοφόρους  άνω των 60 και 70 ετών. Το SPD φαίνεται να κέρδισε παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Ένωσης, για τους οποίους τα κοινωνικά ζητήματα όπως η ασφαλής σύνταξη ήταν ιδιαίτερα σημαντικά.

Δυο πιθανοί συνασπισμοί 

Μαθηματικά υπάρχουν αρκετές πιθανές τριμερείς, αλλά οι πιο ρεαλιστικές επιλογές μειώνονται σε δύο: ο λεγόμενος συνασπισμός «φωτεινού σηματοδότη» (SPD, Πράσινοι, FDP) και Τζαμάικα (CDU / CSU, Πράσινοι και FDP). Οι Πράσινοι εμφανίζονται πρόθυμοι να συνεννοηθούν περισσότερο με τον Όλαφ Σολτς. Το FDP δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, αλλά θέτει ως προϋπόθεση για να μετάσχει στη νέα κυβέρνηση, να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, με τον ηγέτη του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ.  Όλα δείχνουν ότι - έστω και μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις -οι Πράσινοι και το FDP  θα πρέπει να συμφωνήσουν παρά τις προγραμματικές τους διαφορές. Η πτώση της Αριστεράς (Die Linke) στο 5%, φαίνεται να αποκλείει τις επιλογές για μια κεντρο-αριστερή τρικομματική συμμαχία και δίνει στους Ελεύθερους Δημοκράτες του Κρίστιαν Λίντνερ  μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή