Ο διαβόητος πρώην επικεφαλής της θρησκευτικής αστυνομίας των Ταλιμπάν δήλωσε ότι θα επιστρέψουν στο Αφγανιστάν οι ακραίες τιμωρίες, όπως εκτελέσεις και ακρωτηριασμοί.
Ο μουλάς Νουραντίν Τουραμπί, ο οποίος τώρα είναι υπεύθυνος για τις φυλακές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ακρωτηριασμοί είναι «απαραίτητοι για την ασφάλεια».
Ανέφερε επίσης ότι αυτές οι τιμωρίες μπορεί να μην επιβάλλονται δημόσια, όπως ίσχυε υπό την προηγούμενη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990, τότε που στη οι εκτελέσεις γίνονταν δημόσια στο αθλητικό στάδιο της Καμπούλ, ή στους απέραντους χώρους του τζαμιού Eid Gah.
Ο Τουραμπί είναι γνωστός για τις σκληρές τιμωρίες του για τους ανθρώπους που πιάστηκαν να ακούνε μη θρησκευτική μουσική ή να κόβουν τα γένια τους στη δεκαετία του 1990 και βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών για τις προηγούμενες ενέργειές του.
Όπως δήλωσε, το καθεστώς θα επιτρέψει τώρα τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, φωτογραφίες και βίντεο.
Παράλληλα αγνόησε την οργή για τις δημόσιες εκτελέσεις του καθεστώτος στο παρελθόν. «Κανείς δεν θα μας πει ποιοι πρέπει να είναι οι νόμοι μας», είπε χαρακτηριστικά.
Από την ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν μια πιο ήπια μορφή διακυβέρνησης από ό, τι στην προηγούμενη θητεία τους. Όμως έχουν ήδη υπάρξει αρκετές αναφορές για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα.
Την Πέμπτη, η Human Rights Watch προειδοποίησε ότι οι Ταλιμπάν στη Χεράτ «αναζητούν γυναίκες υψηλού κύρους, αρνούνται στις γυναίκες την ελεύθερη κυκλοφορία έξω από τα σπίτια τους [και] επιβάλλουν υποχρεωτικούς ενδυματολογικούς κώδικες».
Επιπλέον, τον Αύγουστο η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι μαχητές των Ταλιμπάν ήταν πίσω από τη σφαγή εννέα μελών της διωκόμενης φυλής Χαζάρα.
Η Γενική Γραμματέας της Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ είχε πει τότε ότι η «εν ψυχρώ θηριωδία» των δολοφονιών ήταν «μια υπενθύμιση του προηγούμενου ρεκόρ των Ταλιμπάν και ένας τρομακτικός δείκτης για το τι μπορεί να φέρει η διοίκηση των Ταλιμπάν».
Λίγες μέρες προτού οι Ταλιμπάν αναλάβουν τον έλεγχο της Καμπούλ, ο δικαστής των Ταλιμπάν στο Μπαλκ, Χατζί Μπαντρουντίν, δήλωσε στον ανταποκριτή του BBC ότι υποστηρίζει τη σκληρή και κυριολεκτική ερμηνεία του ισλαμικού θρησκευτικού νόμου από την ομάδα. «Στη Σαρία μας είναι ξεκάθαρο, για όσους κάνουν σεξ και είναι άγαμοι, είτε είναι κορίτσι είτε αγόρι, η τιμωρία είναι 100 μαστίγια σε δημόσιο χώρο», είχε πει ο Μπαντρουντίν. «Αλλά για όποιον είναι παντρεμένος, πρέπει να λιθοβοληθούν μέχρι θανάτου ... Για εκείνους που κλέβουν: αν αποδειχθεί, τότε το χέρι του πρέπει να του κοπεί».
Ωστόσο, η ισλαμιστική ομάδα προσπαθεί εξισορροπήσει την επιθυμία της να προσελκύσει τη συντηρητική της βάση με την ανάγκη δημιουργίας συνδέσεων με τη διεθνή κοινότητα - και από τότε που ήρθαν στην εξουσία, οι Ταλιμπάν προσπάθησαν να παρουσιάσουν μια πιο συγκρατημένη εικόνα για τον εαυτό τους.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Ταλιμπάν ζήτησαν να μιλήσουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είπε ότι ενώ ήταν σημαντική η επικοινωνία με τους Ταλιμπάν, «η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για αυτό». Οι ΗΠΑ, οι οποίες συμμετέχουν στην επιτροπή πιστοποίησης, δήλωσαν επίσης ότι δεν θα λάβουν απόφαση πριν από το τέλος της συνόδου κορυφής την επόμενη εβδομάδα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC